poniedziałek, 19 października 2015

Drożdżówki z jabłkami

Tak bardzo mi się spodobały, że nie mogłam ich nie upiec. Wprawdzie w "Wypiekaniu na śniadanie" czas na publikację jest do niedzieli ale mam nadzieję, że mnie przyjmą jeszcze do grona wspólnego wypiekania drożdżówek. :)  Drożdżówki robi się dosyć szybko, zwijanie wcale nie takie trudne jak by się wydawało a efekt końcowy powalający. Nam smakują bardzo.
Według przepisu Eli drożdżówki powinny być z nutellą jednak ja zrobiłam z jabłkami.

Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • jabłka prażone w słoiku 
  • migdały płatki
  • białko do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia 
Przygotowanie:
Mleko podgrzać wsypać łyżeczkę cukru, mąki i dodać drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach około 3-4 minuty. Wlać rozpuszczone letnie masło i ponownie miksować około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. 
Zimne drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Jabłka możemy zastąpić nutellą, dżemem lub powidłami.



Razem ze mną piekły:
Iza - Smaczna Pyza
Kasia - Mia cucina
Bożena - Moje domowe kucharzenie 
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Olga - Cukry proste 
Jolanta - zdjęcie na FB
Joanna - Grunt to przepis
JolaSmaki mojego domu
Magda - Kulinarna piniata
Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Ewelina - Stylowa kuchnia
Monika - Matka wariatka

Ewa - zdjęcie na fb

34 komentarze:

  1. Śliczne drożdżówki - nasze ulubione :) Bardzo fajny pomysł na nacięcia:) wykorzystamy...

    OdpowiedzUsuń
  2. z jabłkami brzmi pysznie :) dziękuję za udział :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesmaczny pomysł na nadzienie z jabłek. Dzięki za świetną zabawę i do następnego Wspólnego Wypiekania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przestajesz mnie zadziwiać. Wspaniałe i jak pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alinko, u mnie również były z jabłkami- pyszne :) Dziękuję za wspólne pieczenie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie muszą smakować z jabłkami, mniam - koniecznie muszę spróbowac tej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No a ja nie zdążyłam, ale w weekend może je upiekę bo wyglądają super :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekne sa! Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne :) w sam raz do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Są cudowne! A jak pięknie zawinięte :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wyszły :), dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne! prezentują się wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają lepiej niż te z cukierni! Porwałabym cały talerz takich drożdżóweczek ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie drożdżówki przypominają mi dzieciństwo :) Wyglądają przepysznie, mam słabość do jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A jajek do ciasta sie nie dodaje ???

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają wspaniale, z jabłkami musiały być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile wychodzi bułeczek z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  19. I mnie dzisiaj się takie udały- z jabłkowo-bananowym nadzieniem

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie wyjęłam z piekarnika.... Są pyszne... A wieczorem kolejna partia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżówki są pyszne. Też bym musiała znowu je zrobić.

      Usuń
  21. Drożdżówki bez smaku nie rozumiem skąd taki zachwyt? Ciasto nie ma smaku takiego jak oczekiwałam ledwo co je zjadłam :(

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto drożdżowe bez jajek? pytam, bo zawsze się dodaje.

    OdpowiedzUsuń
  23. Coś pysznego. Ja i moja rodzina uwielbiamy te drozdzowki. Ja troszkę inaczej robię ciasto ale składniki te same. Gorąco polecamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny pomysł na zamknięcie nadzienia w drożdżowych bułeczkach, dziękujemy za inspirację. :-) Jutro zrobimy podobne, tylko prażone jabłka przygotujemy sami.

    OdpowiedzUsuń
  25. A czy można dac surowe jabłka??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz w słoiku proponuję świeże jabłka pokroić i przesmażyć na patelni.

      Usuń
  26. Czy można dodać drożdże suszone?

    OdpowiedzUsuń
  27. Pewnie można ale ja robiłam na świeżych.

    OdpowiedzUsuń