Strony

niedziela, 22 listopada 2015

Ciasto balowe

Miałam okazję jeść to ciasto u znajomych i na samym początku urzekło mnie pięknymi warstwami a jak spróbowałam również smakiem. Wtedy już wiedziałam że muszę je zrobić. Mimo iż wygląda na pracochłonne i trudne do zrobienia to wcale takie nie jest, robi się dosyć szybko. 



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • sól szczypta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią
  • 1 łyżka kopiasta mąki pszennej
  • 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • Bita śmietana:
  • 500 ml kremówki 30% zimna
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • masa kajmakowa 500 g
  • herbatniki około 20 szt
  • krakersy około 20 szt
  • czekolada mleczna
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i cały czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 36*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.

Krem budyniowy: Z mleka odlać 3/4 szklanki mleka. Dodać żółtka, mąki i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać zmiksowane mleko z żółtkami mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać. 

Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować.

Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała.

Warstwy ciasta: biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, kajmak, krakersy, bita śmietana i starta czekolada.








13 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda i smakuje przepysznie wiem ponieważ sama też je znam i piekę tylko nie dodaję żelatyny pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne warstwy a całe ciasto dopracowane do ostatniego szczegółu- super!
    Zazdrościmy łasuchom:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale Ci wyszlo piękne ciasto! W sam raz na impreze.
    Pozdrawiam :) Ewa
    https://ewciagotuje.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiw rażenie, pięknie wygląda, na pewno jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie przekładańce! wyglądą extra!

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałam okazje kiedyś je jeść, było pyszne. Twoje na takie wygląda i pięknie się prezentuje na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo elegancko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie😃. Ja robię bez biszkoptu, tylko krakersy. Dodaję też jedną warstwę z dżemu porzeczkowego, a na wierzchu podprażone płatki migdałów. Jest pyszne, chociaż twoje wygląda lepiej

    OdpowiedzUsuń
  9. czy krakersy to te słone

    OdpowiedzUsuń
  10. Na jaką wielkość blachy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń