Składniki:
- Ciasto makowe:
- 1 szkl białek
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl maku
- 0,5 szkl cukru
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem migdałowy:
- 400 ml mleka
- 1 budyń waniliowy b/c
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 30 g migdałów w płatkach Ale-raj
- olejek migdałowy
- 1 galaretka agrestowa
- winogrona
Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitych białek wsypać mak i delikatnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko wsypywać stopniowo do białek i delikatnie mieszać. Na końcu wlewać rozpuszczone letnie masło i ponownie delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto przekroić wzdłuż.
Krem migdałowy:
Z mleka odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy wlać na gotujące się mleko i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i gorący budyń z wierzchu przykryć folią spożywczą. Ostudzić.
Masło utrzeć do białości. Do utartego masła dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać. Dodać kilka kropli olejku migdałowego utrzeć i na samym końcu dodać płatki migdałów.
Krem rozsmarować na spodzie ciasta odkładając 3-4 łyżki na górę. Przykryć ciastem lekko dociskając. Na górze ciasta rozsmarować odłożony krem, ułożyć przekrojone na pół i pozbawione pestek winogrona. Zalać tężejącą galaretką.
Warstwy ciasta:
Ciasto makowe, krem migdałowy, ciasto makowe, cieniutka warstwa kremu migdałowego, winogrona i galaretka.
Świetne ciasto :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, właśnie rozmrażam białka po ostatnim ajerkoniaku☺
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda cudownie, a ten widelczyk ah.... :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda świetnie;) a smak to już pewnie na wypasie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, lekko i energetyzująco:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda Twoje ciasto. Teraz to tylko zbierać białka na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne połączenie :) Super ciacho :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo fajnie;)) Ja zawsze też kombinuję co by zrobić z nadmiarem białek:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMmmm...pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda i zabieram się niedługo za zrobienie, ale napisze mi Pani gdzie kupuje cukier waniliowy z wanilią marki ALE RAJ?
OdpowiedzUsuńCukier waniliowy ale nie tylko można kupić tutaj. http://ale-raj.pl/cukier-waniliowy-z-prawdziwa-wanilia.html
Usuńpolecam smaczne i szybkie ciasto
OdpowiedzUsuńa ile ma byc tych bialek z tych jaj 10 albo ile
OdpowiedzUsuńW zależności od wielkości 6-8 szt.
Usuńjaki mak zmielony czy nie
OdpowiedzUsuńMak cały.
Usuńchciałabym wiedzieć czy mak należy zmielić czy na sucho
OdpowiedzUsuńMak cały, nie mielony. :)
UsuńPiękny wygląd,zapewne bardzo smaczne, taka kompozycja.
OdpowiedzUsuń