Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- sól szczypta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią
- 1 łyżka kopiasta mąki pszennej
- 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- Bita śmietana:
- 500 ml kremówki 30% zimna
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl ciepłej wody
- Dodatkowo:
- masa kajmakowa 500 g
- herbatniki około 20 szt
- krakersy około 20 szt
- czekolada mleczna
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i cały czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 36*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Krem budyniowy: Z mleka odlać 3/4 szklanki mleka. Dodać żółtka, mąki i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać zmiksowane mleko z żółtkami mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać po łyżce zimny budyń i ucierać.
Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować.
Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała.
Warstwy ciasta: biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, kajmak, krakersy, bita śmietana i starta czekolada.
To ciasto wygląda i smakuje przepysznie wiem ponieważ sama też je znam i piekę tylko nie dodaję żelatyny pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne warstwy a całe ciasto dopracowane do ostatniego szczegółu- super!
OdpowiedzUsuńZazdrościmy łasuchom:)
Ale Ci wyszlo piękne ciasto! W sam raz na impreze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :) Ewa
https://ewciagotuje.wordpress.com/
Robiw rażenie, pięknie wygląda, na pewno jest przepyszne
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przekładańce! wyglądą extra!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :-)
OdpowiedzUsuńMiałam okazje kiedyś je jeść, było pyszne. Twoje na takie wygląda i pięknie się prezentuje na talerzu :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie😃. Ja robię bez biszkoptu, tylko krakersy. Dodaję też jedną warstwę z dżemu porzeczkowego, a na wierzchu podprażone płatki migdałów. Jest pyszne, chociaż twoje wygląda lepiej
OdpowiedzUsuńczy krakersy to te słone
OdpowiedzUsuńTak, polecam z lajkonika.
UsuńNa jaką wielkość blachy jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńW opisie rozmiar blaszki jest podany. Pozdrawiam :)
Usuń