Ciasto podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin.
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g margaryny
- 250 ml wody
- 1i1/4 szkl cukru
- 4 łyżki kakao
- 2 szkl mąki pszennej
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 4 jajka
- Krem adwokatowy:
- 250 ml kremówki 30%
- 125 g mascarpone
- 200 ml adwokatu
- 2 łyżki żelatyny ale-raj
- Bita śmietana:
- 400 ml kremówki 30%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl wody
- Polewa adwokatowa:
- 50 ml adwokatu
- 0,5 łyżeczki żelatyny
Ciasto:
Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do formy 36*25 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu zimne ciasto przekroić wzdłuż.
Krem adwokatowy:
Żelatynę wsypać do adwokatu i podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny. Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywno. Wolnym strumieniem wlewać letni adwokat i miksować na wolnych obrotach.
Temperatura adwokatu taka jak wlewamy żelatynę do bitej śmietany.
Krem rozsmarować na cieście i przykryć drugim ciastem. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce do stężenia.
Bita śmietana:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wlewać powoli letnią żelatynę i krótko miksować. Bitą śmietanę rozsmarować na cieście.
Polewa adwokatowa:
Żelatynę wsypać do adwokatu, podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny i zdjąć z ognia. Jak zacznie tężeć polać po bitej śmietanie.
Połączenie ciasta czekoladowego i adwokata jest niezwykle korzystne.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie ciasta czekoladowego i adwokatu. Właśnie wczoraj znalazłam ukrytą podczas przeprowadzki butelkę domowego adwokatu z wanilią i chętnie go wykorzystam :) Na jakiej wielkości blaszce piekłaś?
OdpowiedzUsuńilość proszku do pieczenia o ojojoj coś tu za dużo????????
UsuńIlość proszku jest dobra. To nie jest biszkopt tylko ciasto ale murzynek. Żeby miało się wyrosnąć trzeba tyle dać. Można eksperymentować z sodą oczyszczoną ale ja nie próbowałam.
UsuńCiasto wygląda rewelacyjnie! A osobiście uwielbiam takie połączenia, ale teraz jak jestem w ciąży, to mogę jedynie pomarzyć ;-)
OdpowiedzUsuń