niedziela, 7 lutego 2016

Ciasto adwokatowe

Oprócz ciast z owocami lubię również takie z nutką alkoholu. To ciasto zrobiłam z kremem adwokatowym na czekoladowym spodzie i z bitą śmietaną. Ciasto długo utrzymuje świeżość a jeśli ma być na imprezę można go śmiało zrobić dzień wcześniej.
Ciasto  podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin.
Składniki:
  • Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 250 ml wody
  • 1i1/4 szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Krem adwokatowy:
  • 250 ml kremówki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 200 ml adwokatu
  • 2 łyżki żelatyny ale-raj
  • Bita śmietana:
  • 400 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl wody
  • Polewa adwokatowa:
  • 50 ml adwokatu
  • 0,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do formy 36*25 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu zimne ciasto przekroić wzdłuż.
Krem adwokatowy:
Żelatynę wsypać do adwokatu i podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny. Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywno. Wolnym strumieniem wlewać letni adwokat i miksować na wolnych obrotach.  
Temperatura adwokatu taka jak wlewamy żelatynę do bitej śmietany.
Krem rozsmarować na cieście i przykryć drugim ciastem. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce do stężenia. 
Bita śmietana: 
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wlewać powoli letnią żelatynę i krótko miksować. Bitą śmietanę rozsmarować na cieście.
Polewa adwokatowa:
Żelatynę wsypać do adwokatu, podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny i zdjąć z ognia. Jak zacznie tężeć polać po bitej śmietanie. 

 

7 komentarzy:

  1. Połączenie ciasta czekoladowego i adwokata jest niezwykle korzystne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie ciasta czekoladowego i adwokatu. Właśnie wczoraj znalazłam ukrytą podczas przeprowadzki butelkę domowego adwokatu z wanilią i chętnie go wykorzystam :) Na jakiej wielkości blaszce piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość proszku do pieczenia o ojojoj coś tu za dużo????????

      Usuń
    2. Ilość proszku jest dobra. To nie jest biszkopt tylko ciasto ale murzynek. Żeby miało się wyrosnąć trzeba tyle dać. Można eksperymentować z sodą oczyszczoną ale ja nie próbowałam.

      Usuń
  3. Ciasto wygląda rewelacyjnie! A osobiście uwielbiam takie połączenia, ale teraz jak jestem w ciąży, to mogę jedynie pomarzyć ;-)

    OdpowiedzUsuń