Składniki:
- 1 i 1/3 szkl mąki pszennej typ 500
- 0,5 szkl cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty imbiru
- szczypta soli
- 125g serka homogenizowanego (naturalny)
- sok z połowy pomarańczy
- skórka z całej pomarańczy
- 0,5 szkl mleka
- 1/4 szkl oleju
- 1 jajko
- płatki migdałów ale-raj
Sparzyć pomarańczę, zetrzeć skórkę i z połówki wycisnąć sok.
W pierwszym naczyniu wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników wlać mokre składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Papilotki rozłożyć w formie do pieczenia muffinek, napełnić ciastem do 3/4 wysokości i z wierzchu posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 25 minut. Do suchego patyczka.
Przepis z Miłość w brzuchu mam.
Razem ze mną piekły:
Joanna z Grunt to przepis
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Justyna,
Szóste niebo,
Dorotka z Moje Małe Czarowanie
Joanna z Notatki kulinarne
Ula z Food notes
Alina z Ala piecze i gotuje
Joanna z Piekę bo lubię
Nina z Gotuj- Sam
Bernadetta z Prawo do gotowanie z pasją
Angelika z Życie zaczyna się w kuchni
Kasia z Mia cucina
Magdalena z Apetyt na Smaka
Ja tez tak jak Ty dodałam serek homogenizowany i wyszły pysznie :-) Dzieki Ala za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńJa akurat robiłam z ricottą, ale następnym razem wypróbuję serek :) Dzięki za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńPrawda, ze pyszne! i takie lekciutkie)
OdpowiedzUsuńdziekuje za wspolne wypiekanie)
A ja dodałam jogurtu zamiast serka i mleka - też wyszły nieźle :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie!
Dziękuję za wspólne wypiekanie. Do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńAle słonecznie wyglądają:) Zapachniało wiosną...
OdpowiedzUsuńPomarańczowo mi :) wyglądają pięknie. Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńu Ciebie we wspaniałej, wiosennej kreacji:) dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuń