Strony

piątek, 4 marca 2016

Szarlotka z galaretką

Jeśli lubicie tak jak ja szarlotki z dużą ilością jabłek to mam dla was łatwy i pyszny przepis. Ciasto dobrze się kroi i każdy kawałek zachowuje ładny kształt i się nie rozsypuje. Dobrze smakuje również na ciepło z bitą śmietaną i lodami.



Składniki:
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 1,3 kg obranych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3/4 szkl wody
  • cukier do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do misy miksera dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Końcówką do ucierania miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Przełożyć ciasto na blat zagnieść i uformować kulę. Ciasto podzielić na pół. Blachę 24*33 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta równomiernie rozprowadzić na blasze. Blachę i drugą część ciasta włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka.
Nadzienie:
Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelnię wlać wodę dodać jabłka, smażyć do miękkości  i odparowania nadmiaru płynu. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, cynamon i dosłodzić do smaku. Ostudzić.
Wyjąć blachę z lodówki nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć zimne jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na wielkość blaszki i przełożyć na jabłka. Piec w 180 stopniach 45 minut. 


49 komentarzy:

  1. Wygląda ładnie i ciekawie :D Myślę, że wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. piekłam na tamte święta szarlotkę z dodatkiem galaretki, była bardzo pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak u Babci, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy to nie za dużo 3 łyż,proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam 3 łyżeczki ale możesz dać mniej i eksperymentować. Jednak pamiętaj ze w tym przepisie spora ilość jabłek wykładamy na surowe ciasto. Są przepisy z mniejszą ilością proszku ale wcześniej podpiekany spód. Ale eksperymentować można zawsze. :)

      Usuń
  5. Przepysznie wygląda <3 Uwielbiamy takie ciacha <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, uwielbiam takie smakołyki! A miałam przestać jeść słodycze! :D
    Fantastycznie prowadzony blog! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak się cieszę ze trafiłam na Twój blog i na ten przepis :) dawno nie jadłam tak bardzo dobrej szarlotki :):) Najlepsze Ciacho !!! :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę , że mogłam cię uszczęśliwić. :)

      Usuń
  8. Robiłam to ciasto jest pyszne dziś znów zrobię polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I takie komentarze lubie przynajmniej mozna sie dowiedziec jak innym wyszlo itd.

      Usuń
  9. Wspaniały przepis,dzisiaj się zajadamy,przepyszne ciasto, dziękuję 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że wyszła i smakuje. Pozdrawiam. :)

      Usuń
  10. Ile wcześniej można upiec ciasto ,potrzebuje na sobotę i zastanawiam się czy mogę dziś już upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że trochę za szybko. Ale proponuję dzisiaj przesmażyć jabłka oraz zrobić kruche ciasto (wyłożyć już na blaszkę owinąć folią i włożyć do lodówki. Jutro połączyć i upiec.

      Usuń
  11. super pyszna. u mnie raczej nie jemy ciast - zrobiona ze względu na dużą ilość jabłek do przerobienia, a tu proszę ciasto zjedzone i jeszcze wojna o ostatni kawałek.Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Może teraz rodzinka polubi ciasta.

      Usuń
  12. Witam jak ,ktoś lubi dużo jabłek to ja z doświadczenia proponuje 3 kg po obraniu ok 2,5 kg i wtedy jest super należy dać 2 galaretki - sprawdzone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy przy takiej ilości jabłek jak proponujesz z ciasta na dole nie zrobi się "zakalec".

      Usuń
  13. A ja mam pytanie. Czy można do tego cista użyć musu jabłkowego i połączyć z galaretką? Połączy się tak samo czy będzie kicha?:-/ i ile dodać wtedy galaretek na dwa słoiki musu( 700x2)?
    Dziękuję za odpowiedzi😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można spróbować jednak nie wiem czy taki mus nie będzie za rzadki. Wtedy ciasto na dole może zrobić się zbyt mokre i może być niedopieczone. Ja bym chyba nie ryzykowała. A jak chcesz spróbować to ja bym dodała 2 galaretki. Na wykorzystanie musu może by to ciasto się nadało. Na biszkopt wylewasz zimny i tężejący mus. http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/szarlotka-na-biszkopcie-z-bita-smietana.html

      Usuń
  14. zrobiona wielokrotnie. za każdym razem przepyszna. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale super! To moja pierwsza szarlotka,, nie spodziewałam się, że wyjdzie tak niesamowicie! Zniknęła w kilka minut :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie gratuluję. Jak pierwsza i udana to koty za płoty i teraz próbować kolejne wypieki. :)

      Usuń
  16. Witam a czy mozna podpiec spod kruchy i dopiero wylozyc jablka i ponownie zapiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie rozumiem po co. To ciasto tego nie wymaga, pieczesz w całości i jest super. Jak już chcesz możesz spróbować ja tak nie robię bo nie ma takiej potrzeby.

      Usuń
  17. Pyszna! Upiekłam wczoraj i już połowy blaszki nie ma.Pozdrawiam. Joanna

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszna, jeszcze nie ostygla, a juz znika z blachy 😀 Moglam jedynie lepiej odparowac jablka, ale ciasto oblednie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jak dobrze wystudzisz może sie okazać, że jabłka są ok. To potrzebuje czasu na schładzanie. :)

      Usuń
  19. Witam. Ile to jest "jedna galaretka" ? Niestety nie orientuję się w polskich opakowaniach..

    OdpowiedzUsuń
  20. Super przepis, ciasto wyszło idealne! Przy takiej ilości jabłek zawsze wychodził mi zakalec na spodzie a tu kluczem do sukcesu jest chyba odpowiednia ilość proszku do pieczenia.:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Stara poczciwa szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy moze byc galaretka agrestowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że za bardzo zmieni smak. Ale zawsze można eksperymentować.

      Usuń
  23. Witam
    Dziś zrobiłam to 🥧 ciasto..
    R E W E L A C J A!!!
    Palce lizać
    Dziękuję za przepis. 😎
    Polecam

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy galaretka limonkowa się nada? Mam taką akurat?

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy można jakbla zastąpić gotowym musem ze słoika?

    OdpowiedzUsuń
  26. Szarlotkę upiekłam dzisiaj,pychota.

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo fajny przepis. A szarlotka prawie odrazu znika. Pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  28. A czy można zrobić z musem jabłkowym? Dodać tyle samo galaretki?

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale wszędzie informują, że upieczona galaretka nie działa...

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja do tego zawsze dodaję na talerzy lody :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy nie powinno sie w pierwszej kolejnosci upiec spodu zeby nie powstal zakalec? W przepisie jest zeby piec wszystko razem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy tak jak w opisie. Może w jabłkach było za dużo soku, nie równo podzielone ciasto lub zbyt duża blaszka i na dole było za mało ciasta stąd mógł powstać zakalec.

      Usuń