Składniki:
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 200 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 1,3 kg obranych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 3/4 szkl wody
- cukier do smaku
Ciasto:
Mąkę przesiać do misy miksera dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz pozostałe składniki. Końcówką do ucierania miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Przełożyć ciasto na blat zagnieść i uformować kulę. Ciasto podzielić na pół. Blachę 24*33 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta równomiernie rozprowadzić na blasze. Blachę i drugą część ciasta włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka.
Nadzienie:
Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelnię wlać wodę dodać jabłka, smażyć do miękkości i odparowania nadmiaru płynu. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, cynamon i dosłodzić do smaku. Ostudzić.
Wyjąć blachę z lodówki nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć zimne jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na wielkość blaszki i przełożyć na jabłka. Piec w 180 stopniach 45 minut.
Wygląda ładnie i ciekawie :D Myślę, że wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńpiekłam na tamte święta szarlotkę z dodatkiem galaretki, była bardzo pyszna:)
OdpowiedzUsuńWygląda jak u Babci, pycha! :)
OdpowiedzUsuńczy to nie za dużo 3 łyż,proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńJa dałam 3 łyżeczki ale możesz dać mniej i eksperymentować. Jednak pamiętaj ze w tym przepisie spora ilość jabłek wykładamy na surowe ciasto. Są przepisy z mniejszą ilością proszku ale wcześniej podpiekany spód. Ale eksperymentować można zawsze. :)
Usuńale mi narobiłaś smaku:))
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda <3 Uwielbiamy takie ciacha <3
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam takie smakołyki! A miałam przestać jeść słodycze! :D
OdpowiedzUsuńFantastycznie prowadzony blog! :)
Takie ciacha są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńjak się cieszę ze trafiłam na Twój blog i na ten przepis :) dawno nie jadłam tak bardzo dobrej szarlotki :):) Najlepsze Ciacho !!! :):):)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jak się cieszę , że mogłam cię uszczęśliwić. :)
UsuńRobiłam to ciasto jest pyszne dziś znów zrobię polecam
OdpowiedzUsuńI takie komentarze lubie przynajmniej mozna sie dowiedziec jak innym wyszlo itd.
UsuńWspaniały przepis,dzisiaj się zajadamy,przepyszne ciasto, dziękuję 😘
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wyszła i smakuje. Pozdrawiam. :)
UsuńIle wcześniej można upiec ciasto ,potrzebuje na sobotę i zastanawiam się czy mogę dziś już upiec
OdpowiedzUsuńMyślę, że trochę za szybko. Ale proponuję dzisiaj przesmażyć jabłka oraz zrobić kruche ciasto (wyłożyć już na blaszkę owinąć folią i włożyć do lodówki. Jutro połączyć i upiec.
Usuńsuper pyszna. u mnie raczej nie jemy ciast - zrobiona ze względu na dużą ilość jabłek do przerobienia, a tu proszę ciasto zjedzone i jeszcze wojna o ostatni kawałek.Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Może teraz rodzinka polubi ciasta.
UsuńWitam jak ,ktoś lubi dużo jabłek to ja z doświadczenia proponuje 3 kg po obraniu ok 2,5 kg i wtedy jest super należy dać 2 galaretki - sprawdzone :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy przy takiej ilości jabłek jak proponujesz z ciasta na dole nie zrobi się "zakalec".
UsuńA ja mam pytanie. Czy można do tego cista użyć musu jabłkowego i połączyć z galaretką? Połączy się tak samo czy będzie kicha?:-/ i ile dodać wtedy galaretek na dwa słoiki musu( 700x2)?
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedzi😊😊😊
Zawsze można spróbować jednak nie wiem czy taki mus nie będzie za rzadki. Wtedy ciasto na dole może zrobić się zbyt mokre i może być niedopieczone. Ja bym chyba nie ryzykowała. A jak chcesz spróbować to ja bym dodała 2 galaretki. Na wykorzystanie musu może by to ciasto się nadało. Na biszkopt wylewasz zimny i tężejący mus. http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/szarlotka-na-biszkopcie-z-bita-smietana.html
Usuńzrobiona wielokrotnie. za każdym razem przepyszna. Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę.
UsuńAle super! To moja pierwsza szarlotka,, nie spodziewałam się, że wyjdzie tak niesamowicie! Zniknęła w kilka minut :)
OdpowiedzUsuńW takim razie gratuluję. Jak pierwsza i udana to koty za płoty i teraz próbować kolejne wypieki. :)
UsuńWitam a czy mozna podpiec spod kruchy i dopiero wylozyc jablka i ponownie zapiec?
OdpowiedzUsuńAle nie rozumiem po co. To ciasto tego nie wymaga, pieczesz w całości i jest super. Jak już chcesz możesz spróbować ja tak nie robię bo nie ma takiej potrzeby.
UsuńPyszna! Upiekłam wczoraj i już połowy blaszki nie ma.Pozdrawiam. Joanna
OdpowiedzUsuńPyszna, jeszcze nie ostygla, a juz znika z blachy 😀 Moglam jedynie lepiej odparowac jablka, ale ciasto oblednie smaczne.
OdpowiedzUsuńAle jak dobrze wystudzisz może sie okazać, że jabłka są ok. To potrzebuje czasu na schładzanie. :)
UsuńWitam. Ile to jest "jedna galaretka" ? Niestety nie orientuję się w polskich opakowaniach..
OdpowiedzUsuńJest to galaretka w proszku na 500ml wody.
UsuńSuper przepis, ciasto wyszło idealne! Przy takiej ilości jabłek zawsze wychodził mi zakalec na spodzie a tu kluczem do sukcesu jest chyba odpowiednia ilość proszku do pieczenia.:)
OdpowiedzUsuńStara poczciwa szarlotka :)
OdpowiedzUsuńCzy moze byc galaretka agrestowa?
OdpowiedzUsuńMyślę, że za bardzo zmieni smak. Ale zawsze można eksperymentować.
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam to 🥧 ciasto..
R E W E L A C J A!!!
Palce lizać
Dziękuję za przepis. 😎
Polecam
Czy galaretka limonkowa się nada? Mam taką akurat?
OdpowiedzUsuńCzy można jakbla zastąpić gotowym musem ze słoika?
OdpowiedzUsuńSzarlotkę upiekłam dzisiaj,pychota.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. A szarlotka prawie odrazu znika. Pyszna.
OdpowiedzUsuńA czy można zrobić z musem jabłkowym? Dodać tyle samo galaretki?
OdpowiedzUsuńPrzepyszny :)
OdpowiedzUsuńAle wszędzie informują, że upieczona galaretka nie działa...
OdpowiedzUsuńJa do tego zawsze dodaję na talerzy lody :-)
OdpowiedzUsuńCzy nie powinno sie w pierwszej kolejnosci upiec spodu zeby nie powstal zakalec? W przepisie jest zeby piec wszystko razem.
OdpowiedzUsuńPieczemy tak jak w opisie. Może w jabłkach było za dużo soku, nie równo podzielone ciasto lub zbyt duża blaszka i na dole było za mało ciasta stąd mógł powstać zakalec.
Usuń