Są zwolennicy i przeciwnicy sosu czosnkowy. Niektórym osobom przeszkadza dosyć specyficzny i ostry smak. Ale są też osoby takie jak ja, które go uwielbiają. Lubię go jako dodatek do pizzy, zapiekanek, frytek, wędlin, kiełbasek z grilla a także do kurczaczków. Mój jest mocno czosnkowy, bo taki lubimy.
Przygotowanie: Do pojemnika z blendera dajemy majonez, śmietanę, obrany czosnek i miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem. Używam polskiego czosnku.
Osobiście wolę majonez i śmietanę (lub gęsty jogurt naturalny) w proporcji pól na pół. Dodaję również oregano. No i przygotowuję sos trochę inaczej - bez blendera. Najpierw miażdżę czosnek praską, później dodaję trochę soli, szczyptę cukru pudru i oregano, a następnie zgniatam dokładnie widelcem, aż zrobi się gładka papka. - Dopiero wtedy dodaję majonez, mieszam dokładnie, a na koniec jogurt lub śmietanę. - Wtedy jest naprawdę pyszny :)
Też lubię sos czosnkowy. Polecam dodać choć szczyptę cukru - fajnie podkreśli smak czosnku. Naprawdę czuć różnicę.
OdpowiedzUsuńJa również dodaje odrobinę cukru
UsuńNastępnym razem wypróbuję z cukrem.
UsuńJa dodaje jeszcze oregano ;)
OdpowiedzUsuńja zamiast śmietany dodaję jogurt naturalny
OdpowiedzUsuńOsobiście wolę majonez i śmietanę (lub gęsty jogurt naturalny) w proporcji pól na pół.
OdpowiedzUsuńDodaję również oregano.
No i przygotowuję sos trochę inaczej - bez blendera.
Najpierw miażdżę czosnek praską, później dodaję trochę soli, szczyptę cukru pudru i oregano, a następnie zgniatam dokładnie widelcem, aż zrobi się gładka papka. - Dopiero wtedy dodaję majonez, mieszam dokładnie, a na koniec jogurt lub śmietanę. - Wtedy jest naprawdę pyszny :)