niedziela, 1 maja 2016

Sos czosnkowy

Są zwolennicy i przeciwnicy sosu czosnkowy. Niektórym osobom przeszkadza dosyć specyficzny i ostry smak. Ale są też osoby takie jak ja, które go uwielbiają. Lubię go jako dodatek do pizzy, zapiekanek, frytek, wędlin, kiełbasek z grilla a także do kurczaczków. Mój jest mocno czosnkowy, bo taki lubimy.



Składniki:
Przygotowanie:
Do pojemnika z blendera dajemy majonez, śmietanę, obrany czosnek i miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem.
Używam polskiego czosnku.



6 komentarzy:

  1. Też lubię sos czosnkowy. Polecam dodać choć szczyptę cukru - fajnie podkreśli smak czosnku. Naprawdę czuć różnicę.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zamiast śmietany dodaję jogurt naturalny

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście wolę majonez i śmietanę (lub gęsty jogurt naturalny) w proporcji pól na pół.
    Dodaję również oregano.
    No i przygotowuję sos trochę inaczej - bez blendera.
    Najpierw miażdżę czosnek praską, później dodaję trochę soli, szczyptę cukru pudru i oregano, a następnie zgniatam dokładnie widelcem, aż zrobi się gładka papka. - Dopiero wtedy dodaję majonez, mieszam dokładnie, a na koniec jogurt lub śmietanę. - Wtedy jest naprawdę pyszny :)

    OdpowiedzUsuń