Składniki:
- 200 g migdałów całych
- 200 g cukru pudru
- 30 ml likieru migdałowego lub kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy bio
- olejek migdałowy
Zagotować w garnku wodę, wrzucić migdały i na wolnym ogniu gotować około 5 minut. Przelać migdały przez sitko, ostudzić i obrać ze skórki. Pozostawić migdały na ręczniku papierowym około 1-2 godziny, żeby się osuszyły.
Razem z cukrem pudrem zmiksować migdały. Im drobniej tym lepiej.
Przełożyć na blat dodać syrop z agawy, likier i kilka kropli olejku migdałowego. Zagnieść, uformować wałek i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.
Gotowy marcepan przechowywać w lodówce. Przed wałkowaniem lub formowaniem wyjąć wcześniej z lodówki.
MMój tata były w niebie !
OdpowiedzUsuńi jak jest w niebie?? hehe
UsuńWygląda i brzmi wyśmienicie i bardzo pysznie! :) Pokuszę się na Twój przepis i skorzystam z niego podczas tegorocznych przygotowań do świąt :)
OdpowiedzUsuńJa, co prawda, nie lubię marcepanu, jednak mój mąż uwielbia!! :)
OdpowiedzUsuńJejku, to jest cudowne! Kocham marcepan.
OdpowiedzUsuńhttps://wordpress.com/post/jaglusia.wordpress.com/2982
Jak dużo marcepanu wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńOkoło 400 gram.
UsuńZróbiłam bez syropu z agawy, też jest dobry. Jak dostanę ten syrop zrobię kolejny raz... Dziękuję.
OdpowiedzUsuńJak dlugo mozna przechowywac marcepan?
OdpowiedzUsuńDla mnie najlepszy do kilku dni nawet około tygodnia. Najlepiej przechowywać w zamkniętym opakowaniu i owinąć przeźroczystą folią.
UsuńChcę zrobić i przełożyć piernik długodojrzewajacy
OdpowiedzUsuńIle piernik będzie mógł stać ?