Spaghetti z buraczkowym pesto.
Składniki:
- 2 mniejsze ugotowane buraczki*
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól
- pieprz
Orzechy podprażyć na suchej patelni, buraczki pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika z blendera włożyć buraczki, orzechy, oliwę z oliwek, czosnek, sok z limonki i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po przygotowaniu w zamkniętym słoiczku możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce.
* Mogą być również buraczki pieczone.
Mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńBuraczki, mimo, iż nie zawierają tak wiele żelaza, jak się zakłada, to mają cenną umiejętność krwiotwórczą, a więc w każdej postaci będą idealne!:)))
OdpowiedzUsuńPysznie, nic tylko jeść na zdrowie ;)
OdpowiedzUsuń