Zapraszam na surówkę z czerwonej kapusty klik.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty poszatkowanej
- 80-100 g marchewki
- 30-50 g cebuli
- Zalewa:
- 1 szkl wody mineralnej gazowanej
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl oleju
- 1/4 szkl octu 10%
- 1 łyżka soli morskiej
- ewentualnie trochę pieprzu
Kapustę przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i marchewkę startą na dużych oczkach.
Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać.
Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna.
zawsze jestem zdania że klasyczne przepisy trzeba przerabiać pod siebie. Na pewno świetnie smakuje
OdpowiedzUsuńNiestety cukier nie potrzebny.
OdpowiedzUsuńDla mnie potrzebny gdyż bez cukru jest inny smak. a proporcje które podałam dla nas są idealne. Jednak można przepis modyfikować.
Usuńłyżka soli -to oznacza że ma być płaska czy czubata i czy sól może być zwykła-pewnie moze ale czy ilość taka sama (pytam bo może ta morska jest bardziej słona niż kamienna)
OdpowiedzUsuńNormalna łyżka soli. Jeśli nie używasz morskiej daj kuchenną możesz dać początkowo płaską i po jakimś czasie można zawsze dosolić. W mojej kuchni sól kamienną używam tylko do przetworów więc ile tej powinnaś dać nie wiem.
Usuń