Składniki:
- Biszkopt:*
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej T500
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem śmietankowy:
- 750 ml śmietanki 30% Mlekoma
- 500 g mascarpone Mlekoma
- 4 łyżki cukru pudru
- Poncz:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek zimnej przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- Dodatkowo:
- 3 galaretki cytrynowe
- 1,2 l wrzątku
- 7-8 dużych bananów
- dżem brzoskwiniowy
- posypka czekoladowa*
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 30-35 min w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części.
* Można też upiec dwa osobne biszkopty z 5 i 3 jajek.
Galaretki przygotować w 1,2l gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia.
Jedną część biszkoptu napączować i cienko posmarować dżemem brzoskwiniowym.
Gdy galaretka zaczyna tężeć obieramy banany kroimy wzdłuż i smarujemy sokiem z cytryny by ściemniały. Układamy na całej powierzchni biszkoptu. Zalewamy tężejącą galaretką i odkładamy do całkowitego stężenia na około 2-3 godziny do lodówki.
Krem śmietankowy:
Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować na sztywno. 3/4 części kremu rozsmarować na galaretce, przykryć biszkoptem, napączować biszkopt, rozsmarować resztę kremu i obficie posypać czekoladową posypką. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
*Zamiast posypki można zetrzeć czekoladę.
Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń