Składniki:
- 500 g kiełbasy (śląska, podwawelska itp)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 1 szkl passaty pomidorowej
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić w ale -raj)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Do smaku:
- sól
- pieprz kolorowy
- pieprz ziołowy
- szczypta ostrej papryki
- Dodatkowo:
- 150 g zielonej soczewicy
Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże.
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę po chwili dodać czosnek i chwilkę podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni. Dodać marchew, pietruszkę, paprykę i dalej podsmażać około 8-10 minut by wszystkie warzywa ładnie się podsmażyły. Wlać bulion, passatę pomidorową, dodać ketchup, suszone pomidory, paprykę słodką i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu.
Doprawić do smaku.
W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie soczewicę. Jeśli mamy pewność, że cały gulasz zjemy od razu soczewicę wymieszać z gulaszem. A jeśli nie to proponuję by każdy dodał sobie do swojej porcji.
Pychaa!: ) Kocham takie potrawki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/