Tort podany na Porcelana Bogucice Diament Gold.
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem kokosowy:
- 500 ml zimnej kremówki 30%
- 2 śnieżki w proszku
- 100 g białej czekolady
- 100 g mielonych migdałów*
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 ml adwokatu
- Dodatkowo:
- 100 ml likieru kokosowego do nasączenia biszkoptów
- 1 słoik wiśni deserowych Rolnik
- 4 szt cukierki raffaello
- kokos do obsypania
- listki mięty
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem do momentu połączenia się z masą. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec około 30-35 min w 175 stopniach. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce. Zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 blaty.
Krem kokosowy:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odłożyć do przestudzenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno ze śnieżkami. Cały czas ubijając wlewać małym strumieniem zimną ale płynną czekoladę. Wlać adwokat dodać migdały, wiórki kokosowe i krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać szpatułką.
Pierwszy blat nasączyć likierem, posmarować kremem, przykryć drugim blatem, nasączyć likierem, posmarować cienką warstwą kremu i równomiernie rozłożyć wiśnie (odłożyć kilka do dekoracji), przykryć trzecim blatem, posmarować boki i górę kremem. Boki i górę obsypać wiórkami kokosowymi.
Udekorować połówkami cukierków, wiśniami i listkami mięty.
*Użyłam płatki migdałowe i krótko zmiksowałam w blenderze.
Cudowny torcik ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale sie prezentuje, świetny
OdpowiedzUsuńprzepiękny!
OdpowiedzUsuńPysznie i pięknie Alinko :)
OdpowiedzUsuńW piątek będę robić dla narzeczonego na 25 urodziny. Uwielbia kokos będzie zachwycony. Wygląda przepięknie. Mam nadzieję że wszystko wyjdzie jak na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie bo to prosty przepis.
Usuń