Składniki:
- 3 wafle tortowe kwadratowe
- 250 g masła irlandzkiego Mlekoma
- 12 łyżek wody
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 250 g mleka w proszku
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g siekanych pistacji
- Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- pistacje do posypania
Masło, wodę, cukier i kakao rozpuścić i zagotować. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
Do jeszcze letniej masy wsypać mleko i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać żurawinę, nerkowce, pistacje i ponownie wymieszać. Na pierwszy wafel rozsmarować połowę masy, przykryć waflem, rozsmarować resztę masy i przykryć trzecim waflem. Całość owinąć folią i z góry lekko obciążyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin aż masa całkowicie stężeje.
Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestudzenia. Zimną ale płynną czekoladą posmarować wierzch wafla i posypać siekanymi pistacjami. Ponownie odłożyć do schłodzenia. Przed podaniem pokroić na kawałki.
Uwielbiam takie przekładańce ! Te muszą być pyszne !!!
OdpowiedzUsuńPamiętam! Moja mama robiła podobne, gdy byłam dzieckiem! O jaaaa! Mniam. Pomyśl, co czuję, będąc na diecie... www.igortreneronline.pl - widzisz co ja muszę znosić? :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Wyglądają przepysznie!!
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com- zapraszam :))
Gdzie można kupić to masło?
OdpowiedzUsuńZnajdziesz je w supermarketach.
Usuńw BIEDRONCE :)
Usuń