Porcelana Bogucice z kolekcji Gina.
Składniki:
- 5 wafli tortowych Cukry Nyskie
- Masa czekoladowa:
- 100g masła
- 60 ml mleka
- 70 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 50 g mleka w proszku
- Masa kokosowa:
- 200 g masła
- 125 ml mleka
- 100 g kokosu
- 150 g cukru
- 110 g mleka w proszku
Masa czekoladowa:
Masło,mleko,cukier i kakao zagotować. Przestudzić wsypać mleko w proszku i wymieszać energicznie na jednolita masę.
Masa kokosowa:
Masło,mleko,cukier i kokos zagotować. Przestudzić wsypać mleko w proszku i wymieszać energicznie na jednolita masę.
Smarujemy od razu po przygotowaniu jeszcze letnimi masami.
Na pierwszy wafel rozsmarować połowę masy czekoladowej, przykryć waflem. Rozsmarować połowę masy kokosowej, przykryć trzecim waflem, rozsmarować resztę masy kokosowej, przykryć czwartym waflem, rozsmarować resztę masy czekoladowej i przykryć piątym waflem. Całość owinąć folią spożywczą i obciążyć. Odłożyć w chłodne miejsce by masy stężały. Przed podaniem pokroić w dowolne kształty.
Przepis z bloga jednak zmniejszyłam ilość cukru i to była dobra decyzja.
witam u mnie takich wafli niema a czym one sie różnią od takich normalnych wafli
OdpowiedzUsuńSą dużo cieńsze od innych. Możesz użyć innych wafli tortowych dostępnych u ciebie.
UsuńCzy zamiast mleka w proszku można użyć serka mascarpone ? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuńRaczej jest to niemożliwe.
UsuńKokos i czekolada to idealne zestawienie, pychotka :)
OdpowiedzUsuńKokos czyli wiórki tak?
OdpowiedzUsuńTak, wiórki kokosowe.
UsuńWafle stały się hitem wśród moich łasuchów! Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń