niedziela, 3 grudnia 2017

Wafle kokosowo czekoladowe

Niedawno podawałam wam przepis na wafelki z bakaliami klik. Przy ich robieniu zostało mi mleko w proszku a że nie można go trzymać po otwarciu zbyt długo więc zrobiłam o innym smaku. Tym razem z masą kokosową i czekoladową. I wiecie co, ciężko powiedzieć które lepsze. Jak zrobicie podzielcie się opinią w komentarzu jak wam smakowały.

Porcelana Bogucice z kolekcji Gina.



Składniki:
  • 5 wafli tortowych Cukry Nyskie
  • Masa czekoladowa:
  • 100g masła
  • 60 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g mleka w proszku
  • Masa kokosowa:
  • 200 g masła
  • 125 ml mleka
  • 100 g kokosu
  • 150 g cukru
  • 110 g mleka w proszku
Przygotowanie:
Masa czekoladowa:
Masło,mleko,cukier i kakao zagotować. Przestudzić wsypać mleko w proszku i wymieszać energicznie na jednolita masę. 
Masa kokosowa:
Masło,mleko,cukier i kokos zagotować. Przestudzić wsypać mleko w proszku i wymieszać energicznie na jednolita masę. 
Smarujemy od razu po przygotowaniu jeszcze letnimi masami.
Na pierwszy wafel rozsmarować połowę masy czekoladowej, przykryć waflem. Rozsmarować połowę masy kokosowej, przykryć trzecim waflem, rozsmarować resztę masy kokosowej, przykryć czwartym waflem, rozsmarować resztę masy czekoladowej i przykryć piątym waflem. Całość owinąć folią spożywczą i obciążyć. Odłożyć w chłodne miejsce by masy stężały. Przed podaniem pokroić w dowolne kształty.


Przepis z bloga jednak zmniejszyłam ilość cukru i to była dobra decyzja.

8 komentarzy:

  1. witam u mnie takich wafli niema a czym one sie różnią od takich normalnych wafli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dużo cieńsze od innych. Możesz użyć innych wafli tortowych dostępnych u ciebie.

      Usuń
  2. Czy zamiast mleka w proszku można użyć serka mascarpone ? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos i czekolada to idealne zestawienie, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokos czyli wiórki tak?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wafle stały się hitem wśród moich łasuchów! Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń