Strony

czwartek, 1 lutego 2018

Potrawka z indyka z fasolką i kukurydzą

Ostatnio często robię tzw dania jednogarnkowe i zapiekanki. My bardzo lubimy takie dania a na dodatek są pożywne, szybkie w przygotowaniu no i smaczne. Jako dodatek polecam różne kasze lub ryż ugotowane na sypko. Dzisiaj indyk z fasolką szparagową i kukurydzą. Pycha.

Porcelana Bogucice z kolekcji Rajski Ogród

Składniki:
  • 500 g piersi z indyka
  • 250 g zielonej fasoli szparagowej mrożonej
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki Łowicz 36%
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • mąką do obtoczenia
  • bulion 
Przygotowanie:
Pierś pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Po wyjęciu dodać około 2 łyżki mąki i wymieszać. Mięso powinno być lekko pokryte mąką.
Fasolkę szparagową obgotować około 3-4 minuty w osolonej wodzie. Odsączyć.
W rondlu rozgrzać masło dodać pokrojoną cebulę lekko przesmażyć dodać mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek.
Zalać mięso bulionem gotować około 5 minut. Dodać fasolkę szparagową, odsączoną kukurydzę wlać śmietanę i jeśli jest zbyt mało płynu dolać bulionu. Gotować około 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można zagęścić niewielką ilością mąki rozmieszanej w zimnej wodzie. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
Podawać z kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz