Porcelana Bogucice z kolekcji Rajski Ogród
Składniki:
- 500 g piersi z indyka
- 250 g zielonej fasoli szparagowej mrożonej
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki Łowicz 36%
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz kolorowy
- mąką do obtoczenia
- bulion
Pierś pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Po wyjęciu dodać około 2 łyżki mąki i wymieszać. Mięso powinno być lekko pokryte mąką.
Fasolkę szparagową obgotować około 3-4 minuty w osolonej wodzie. Odsączyć.
W rondlu rozgrzać masło dodać pokrojoną cebulę lekko przesmażyć dodać mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek.
Zalać mięso bulionem gotować około 5 minut. Dodać fasolkę szparagową, odsączoną kukurydzę wlać śmietanę i jeśli jest zbyt mało płynu dolać bulionu. Gotować około 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można zagęścić niewielką ilością mąki rozmieszanej w zimnej wodzie. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
Podawać z kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz