Talerzyk Porcelana Bogucice kolekcja Fonia
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 1 szkl mąki pszennej T500
- 1 szkl mąki krupczatki
- 220 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 12 białek
- 300 g cukru
- 150 g masła
- 6 łyżek kremówki 35%
- 1 budyń waniliowy (40g)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka w proszku
- 100 g rodzynek
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- cukier puder do oprószenia
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 24*33 cm wyłożyć po bokach i na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na dno blaszki, nakłuć widelcem. Podpiec w 180 stopniach około 20 minut na złoto.
Drugą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
Białka ubić na sztywno z połową cukru.
Do dużej miski przełożyć twaróg. Do twarogu dodać kremówkę, resztę cukru, cukier waniliowy, wsypać mleko w proszku, budyń i całość wymieszać na jednolitą masę. Wlać letnie rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Do masy serowej dodawać stopniowo ubite białka i delikatnie wymieszać. Na sam koniec wsypać rodzynki oprószone mąką i przemieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godzinę. Jeśli w trakcie pieczenia góra będzie się zbyt mocno przypiekać nakryć papierem do pieczenia.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik ale sernik pozostawić jeszcze na 2-3 godziny w piekarniku. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
jak ktos upiecze to prosze o komentarze
OdpowiedzUsuńSernik przepyszny ja już piekłam różne serniki ale ten wymiata wszystkie bardzo polecam
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą sernik jest pyszny.
UsuńSernik przepyszny ja już piekłam różne serniki ale ten wymiata wszystkie bardzo polecam
OdpowiedzUsuńCzy można dodać brzoskwinie z puszki?
OdpowiedzUsuń