piątek, 16 lutego 2018

Sernik biały puch na białkach

Często pytacie mnie jak wykorzystać nadmiar białek. Mam dzisiaj dla was nową propozycję. Jest to sernik na białkach. Tak, to nie pomyłka do sera nie dodaje się ani jednego żółtka. Żółtka dodajemy tylko do kruchego ciasta. Sernik jest lekki, delikatny i puszysty.

Talerzyk Porcelana Bogucice kolekcja Fonia

Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 1 szkl mąki pszennej T500
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 220 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 12 białek
  • 300 g cukru
  • 150 g masła
  • 6 łyżek kremówki 35%
  • 1 budyń waniliowy (40g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 100 g rodzynek
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia 
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 24*33 cm wyłożyć po bokach i na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na dno blaszki, nakłuć widelcem. Podpiec w 180 stopniach około 20 minut na złoto. 
Drugą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
Białka ubić na sztywno z połową cukru.
Do dużej miski przełożyć twaróg. Do twarogu dodać kremówkę, resztę cukru, cukier waniliowy, wsypać mleko w proszku, budyń i całość wymieszać na jednolitą masę. Wlać letnie rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Do masy serowej dodawać stopniowo ubite białka i delikatnie wymieszać. Na sam koniec wsypać rodzynki oprószone mąką i przemieszać.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godzinę. Jeśli w trakcie pieczenia góra będzie się zbyt mocno przypiekać nakryć papierem do pieczenia.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik ale sernik pozostawić jeszcze na 2-3 godziny w piekarniku. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





5 komentarzy:

  1. jak ktos upiecze to prosze o komentarze

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik przepyszny ja już piekłam różne serniki ale ten wymiata wszystkie bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik przepyszny ja już piekłam różne serniki ale ten wymiata wszystkie bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można dodać brzoskwinie z puszki?

    OdpowiedzUsuń