Strony

wtorek, 27 marca 2018

Mazurek z wiśniami i galaretką

Ten mazurek gościł u nas w ubiegłym roku i w końcu nastał czas by podzielić się z wami przepisem. Mazurek bardzo łatwy do przygotowania. Kruchy maślany spód i orzeźwiające wiśnie z galaretką. Dodatkowo zrobiłam kratkę z wiórków kokosowych, które świetnie pasowały do wiśni i udekorowałam czekoladowymi jajeczkami. 


Składniki:
  • Kruchy spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g zimnego masła 
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • Nadzienie:
  • 1 litrowy słoik wiśni bez pestek
  • 1 galaretka wiśniowa
  • wiórki kokosowe
  • czekoladowe jajeczka 
Przygotowanie:
Kruchy spód:
Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki zaczną się łączyć. Ciasto przełożyć na blat zagnieść i uformować kulkę. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno i boki robiąc krawędź o wysokości około 1-1/5 cm. Formę włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu nakłuć na dnie widelcem. Na ciasto położyć papier wysypać suchy groch i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 10-12 minut. Wyjąć z pieca usunąć papier z grochem i ponownie włożyć do pieca. Zmniejszyć temperaturę na 180 stopni i piec kolejne 10-15 minut na złoto. Wyjąć i ostudzić.
Wiśnie odsączyć z zalewy. Jeśli będzie mniej niż pół litra zalewy uzupełnić wodą. Zagotować zdjąć z ognia, rozmieszać galaretkę i odłożyć w zimne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć wsypać wiśnie wymieszać. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylać na zimny spód i odłożyć by galaretka stężała. Z wiórków kokosowych zrobić "kratkę" i udekorować czekoladowymi jajeczkami.





1 komentarz:

  1. Mniam! Pysznie wygląda to ciacho! Muszę zrobić je na święta :)

    OdpowiedzUsuń