Składniki:
- Kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- Nadzienie:
- 1 litrowy słoik wiśni bez pestek
- 1 galaretka wiśniowa
- wiórki kokosowe
- czekoladowe jajeczka
Kruchy spód:
Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki zaczną się łączyć. Ciasto przełożyć na blat zagnieść i uformować kulkę. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dno i boki robiąc krawędź o wysokości około 1-1/5 cm. Formę włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu nakłuć na dnie widelcem. Na ciasto położyć papier wysypać suchy groch i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 10-12 minut. Wyjąć z pieca usunąć papier z grochem i ponownie włożyć do pieca. Zmniejszyć temperaturę na 180 stopni i piec kolejne 10-15 minut na złoto. Wyjąć i ostudzić.
Wiśnie odsączyć z zalewy. Jeśli będzie mniej niż pół litra zalewy uzupełnić wodą. Zagotować zdjąć z ognia, rozmieszać galaretkę i odłożyć w zimne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć wsypać wiśnie wymieszać. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylać na zimny spód i odłożyć by galaretka stężała. Z wiórków kokosowych zrobić "kratkę" i udekorować czekoladowymi jajeczkami.
Mniam! Pysznie wygląda to ciacho! Muszę zrobić je na święta :)
OdpowiedzUsuń