Składniki:
- Biszkopt orzechowy:*
- 8 jajek L
- 8 łyżek cukru
- 200 g orzechów włoskich mielonych
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kaszy manny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem kawowy:
- 0,5 l zimnej kremówki
- 2,5 łyżki żelatyny
- 100 ml wody
- 350 ml wrzątku
- 4 łyżki świeżo mielonej kawy xCafe
- 1 puszka mleka słodzonego
- 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy
- Galaretka kawowa:
- 1 litr wrzątku
- 3 łyżki żelatyny
- 3 kopiaste łyżki świeżo mielonej kawy
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- cukier do smaku
- likier kawowy
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać niewielkimi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wymieszaną jednolitą masę wylać na blaszkę o wymiarach 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć odwróconą formę do góry dnem ułożyć na metalowej kratce i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Krem kawowy:
Najpierw kawę zalać wrzątkiem, zaparzyć, ostudzić i przelać przez gęste sitko uważając by fusy nie dostały się nam do naparu.
Zimny napar wymieszać z mlekiem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie wlać do masy mleczno kawowej i wymieszać. Gdy masa zacznie nam lekko tężeć należy ubić zimną kremówkę na sztywno. Dodawać porcjami do masy mleczno kawowej i delikatnie mieszać. Pod koniec wsypać 2 łyżeczki kawy i wymieszać na jednolitą masę.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć likierem kawowym. Wylać około 3/4 kremu kawowego przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę kremu. Odłożyć do stężenia na około 1 godzinę.
W między czasie przygotować galaretkę kawową.
Kawę zalać wrzątkiem i zaparzyć. Przelać przez gęste sitko uważając na fusy. Powinno być około 650-700 ml naparu. Do jeszcze ciepłego naparu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać by się rozpuściła. Dodać cukier waniliowy i dosłodzić do smaku.
Odłożyć do ostudzenia i gdy galaretka zacznie tężeć wylać na górę ciasta.
Ciasto najlepiej przygotować wieczorem i schłodzić w lodówce.
*Można składniki podzielić na pół i upiec dwa osobne biszkopty.
Galaretka z kawy? Świetnie!
OdpowiedzUsuńCiekawe !! :)
OdpowiedzUsuńczy można zaparzyć kawę we włoskim ekspresie / kawiarce ?
OdpowiedzUsuńTak, można. :)
Usuńmniam
OdpowiedzUsuńCzy dobrze rozumiem ze do kremu kawowego należy wsypać dwie łyżeczki mielonej świeżej kawy?
OdpowiedzUsuńOgolnie ciasto brzmi bardzo smacznie tylko ta "surowa" kawa jakoś mi sie gryzie z całością
Dokładnie tak wsypujemy świeżo mieloną kawę.
UsuńDziekuje za odpowiedź, napewno wypróbuje ten przepis
UsuńPrzepis ciekawy, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńMmmm, pychotka :) Trzeba wypróbować
OdpowiedzUsuńMusze spróbować ! Zapowiada się ciekawie !
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam kawową galaretkę i wyszła naprawdę świetna! Polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na ciasto! I ta kawowa galaretka wprost obłędna! :)
OdpowiedzUsuńMeko slodzone to jest mleko skondesowane
OdpowiedzUsuńTak, mleko w puszce takie czerwone. :)
UsuńWłaśnie się nim delektuje - jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje. :)
UsuńCiasto jest przepyszne. Robiłam je na święta i cała rodzina i znajomi zachwycali się. Serdecznie dziękuję za ten przepis i wszystkim go polecam. Dodatkowo kawowa galaretka jest bardzo oryginalna więc robi WOW :) Na pewno zrobię jeszcze nie raz!
OdpowiedzUsuńCzy można użyć zwykłego mleka do kremu kawowego?
OdpowiedzUsuńNie, musi być mleko z puszki.
UsuńDZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS, PO UPIECZENIU CIASTA POCHWALĘ SIĘ JAK WYSZŁO. POZDRAWIAM SERDECZNIE
OdpowiedzUsuń