Strony

środa, 21 sierpnia 2019

Ciasto kruche ze śliwkami

Letnie wypieki kojarzą się głównie z owocami. Tak też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki.


Składniki:
  • 200 g maki pszennej
  • 180 g mąki krupczatki
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do prószenia
Przygotowanie:
Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto około 18 minut. Wyjąć i na całej powierzchni jeszcze ciepłego ciasta ułożyć śliwki skórką do dołu. Mąkę pszenną i cynamon wymieszać i oprószyć śliwki. Pozostałą część ciasta pokruszyć na śliwki. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto pieczone w piekarniku Piekarniku Elektolux EZF5C50V.


 

wtorek, 6 sierpnia 2019

Sos słodko kwaśny z cukinii

Miałam nadmiar cukinii i szukałam ciekawego przepisu na jej wykorzystanie. Znalazłam świetny przepis na sos słodko kwaśny, który można wykorzystać na szybki obiad jak i jako sałatkę.  Dodatkowo zrobiłam po raz pierwszy pasteryzację w piekarniku i jestem mega zadowolona. To był błąd, że wcześniej nie korzystałam z takiej możliwości. Z tej porcji wyjdzie około 5 średnich słoików ale proponuję  podwoić porcję.


























Składniki:
  • ok 1,30 kg cukinii (zielona i żółta)
  • 500 g  czerwonej papryki
  • 400 g cebuli
  • 0,5 szkl octu 10%
  • 0,5 szkl cukru
  • 200 g przecier pomidorowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżki soli himalajskiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Młode cukinie umyć i razem ze skórką pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku wsypać sól i wymieszać. Odłożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Jeśli jest taka możliwość od czasu do czasu warzywa przemieszać. 
Warzywa razem z zalewą doprowadzić do wrzenia dodać cukier, przyprawy pokrojony czosnek i wymieszać. Gotować aż warzywa będą al dente a następnie wlać ocet dodać przecier pomidorowy i ponownie gotować kilka minut nie zapominając o mieszaniu. Jeśli nadmiar płynu się wygotuje a chcemy mieć sos rzadszy dolać wodę. Gorący sos przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić.
Włożyć słoiki do zimnego piekarnika nagrzać do 120 stopni i po otrzymaniu pożądanej temperatury pasteryzować około 25 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić słoiki do ostygnięcia. 
Sos pasteryzowałam w Piekarniku Elektolux EZF5C50V.

























Przepis na sos znalazłam u Kasi jednak go trochę zmodyfikowałam.