Letnie wypieki kojarzą się głównie z owocami. Tak też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki.
Składniki:
- 200 g maki pszennej
- 180 g mąki krupczatki
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 50 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- śliwki
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- cukier puder do prószenia
Przygotowanie:
Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto około 18 minut. Wyjąć i na całej powierzchni jeszcze ciepłego ciasta ułożyć śliwki skórką do dołu. Mąkę pszenną i cynamon wymieszać i oprószyć śliwki. Pozostałą część ciasta pokruszyć na śliwki. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto pieczone w piekarniku Piekarniku Elektolux EZF5C50V.
Miałam nadmiar cukinii i szukałam ciekawego przepisu na jej wykorzystanie. Znalazłam świetny przepis na sos słodko kwaśny, który można wykorzystać na szybki obiad jak i jako sałatkę. Dodatkowo zrobiłam po raz pierwszy pasteryzację w piekarniku i jestem mega zadowolona. To był błąd, że wcześniej nie korzystałam z takiej możliwości. Z tej porcji wyjdzie około 5 średnich słoików ale proponuję podwoić porcję.
Składniki:
- ok 1,30 kg cukinii (zielona i żółta)
- 500 g czerwonej papryki
- 400 g cebuli
- 0,5 szkl octu 10%
- 0,5 szkl cukru
- 200 g przecier pomidorowy
- 4 ząbki czosnku
- 3/4 łyżki soli himalajskiej
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Młode cukinie umyć i razem ze skórką pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku wsypać sól i wymieszać. Odłożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Jeśli jest taka możliwość od czasu do czasu warzywa przemieszać.
Warzywa razem z zalewą doprowadzić do wrzenia dodać cukier, przyprawy pokrojony czosnek i wymieszać. Gotować aż warzywa będą al dente a następnie wlać ocet dodać przecier pomidorowy i ponownie gotować kilka minut nie zapominając o mieszaniu. Jeśli nadmiar płynu się wygotuje a chcemy mieć sos rzadszy dolać wodę. Gorący sos przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić.
Włożyć słoiki do zimnego piekarnika nagrzać do 120 stopni i po otrzymaniu pożądanej temperatury pasteryzować około 25 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić słoiki do ostygnięcia.
Sos pasteryzowałam w Piekarniku Elektolux EZF5C50V.
Przepis na sos znalazłam u Kasi jednak go trochę zmodyfikowałam.