Strony

wtorek, 1 marca 2022

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

 Czy może być coś lepszego jak unoszący się po domu zapach domowego ciasta drożdżowego? Chyba nie. Domowe drożdżówki są o niebo lepsze od tych sklepowych a ich skład jest bardzo krótki. Najlepsze będą w dniu kiedy je upieczemy są wyjątkowo puszyste a ciasto bardzo łatwe do zrobienia i świetne w obróbce. Nadzienie wedle uznania np. borówki, twaróg, mak. Ja tym razem zrobiłam z prażonymi jabłkami z dodatkiem miodu wielokwiatowego z terenów leśnych i ze szczyptą cynamonu. Miody Bolimowskie polecam Wam przede wszystkim za smak, duży wybór, atrakcyjną cenę i tereny z których pochodzą. 

Do 20 marca 2022 przy zakupach w ich sklepie Miody Bolimowskie na hasło: "blog klienci" otrzymacie 10% zniżki. Więc warto zrobić zapasy.




Składniki:
  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • sól szczypta
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • Nadzienie:
  • 3 duże jabłka
  • około 0,5 szkl wody
  • 2-3 łyżki miód wielokwiatowy z Puszczy Bolimowskiej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Lukier:
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Mleko z masłem i łyżką cukru podgrzać do momentu aż składniki się połączą. Mleko powinno być ciepłe ale nie gorące. Wkruszyć drożdże, dodać jedną łyżkę mąki, rozmieszać i odstawić by drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie przesiać mąkę, wbić jajka dodać resztę cukru, sól, zaczyn drożdżowy i miksować hakiem do momentu aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy gładkie i jednolite ciasto. Ciasto może się na tym etapie lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę uformować wałek i podzielić ciasto na 9 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut. 
Gdy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę. Połączyć miękkie masło z cukrem, mąką i zagniatać między palcami do momentu utworzenia się kruszonki.
Gdy ciasto wyrośnie zrobić na środku dnem ze szklanki wgłębienie. Do wgłębienia dodać po 2-3 łyżki prażonych jabłek i obficie oprószyć kruszonką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 25 minut aż drożdżówki się zrumienią.
Jabłka prażone:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię wlać około 0,5 szkl wody i smażyć do momentu aż jabłka zmiękną i odparuje woda. Zdjąć z ognia dodać miód, cynamon wymieszać i ostudzić.




1 komentarz: