Czy może być coś lepszego jak unoszący się po domu zapach domowego ciasta drożdżowego? Chyba nie. Domowe drożdżówki są o niebo lepsze od tych sklepowych a ich skład jest bardzo krótki. Najlepsze będą w dniu kiedy je upieczemy są wyjątkowo puszyste a ciasto bardzo łatwe do zrobienia i świetne w obróbce. Nadzienie wedle uznania np. borówki, twaróg, mak. Ja tym razem zrobiłam z prażonymi jabłkami z dodatkiem miodu wielokwiatowego z terenów leśnych i ze szczyptą cynamonu. Miody Bolimowskie polecam Wam przede wszystkim za smak, duży wybór, atrakcyjną cenę i tereny z których pochodzą.
Do 20 marca 2022 przy zakupach w ich sklepie Miody Bolimowskie na hasło: "blog klienci" otrzymacie 10% zniżki. Więc warto zrobić zapasy.
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- sól szczypta
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
- Nadzienie:
- 3 duże jabłka
- około 0,5 szkl wody
- 2-3 łyżki miód wielokwiatowy z Puszczy Bolimowskiej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- Lukier:
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wody
Mleko z masłem i łyżką cukru podgrzać do momentu aż składniki się połączą. Mleko powinno być ciepłe ale nie gorące. Wkruszyć drożdże, dodać jedną łyżkę mąki, rozmieszać i odstawić by drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie przesiać mąkę, wbić jajka dodać resztę cukru, sól, zaczyn drożdżowy i miksować hakiem do momentu aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy gładkie i jednolite ciasto. Ciasto może się na tym etapie lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na stolnicę uformować wałek i podzielić ciasto na 9 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 10 minut.
Gdy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę. Połączyć miękkie masło z cukrem, mąką i zagniatać między palcami do momentu utworzenia się kruszonki.
Gdy ciasto wyrośnie zrobić na środku dnem ze szklanki wgłębienie. Do wgłębienia dodać po 2-3 łyżki prażonych jabłek i obficie oprószyć kruszonką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 25 minut aż drożdżówki się zrumienią.
Jabłka prażone:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię wlać około 0,5 szkl wody i smażyć do momentu aż jabłka zmiękną i odparuje woda. Zdjąć z ognia dodać miód, cynamon wymieszać i ostudzić.
Wyglądają przepysznie :) na pewno wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuń