Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiać mąkę odjąć 1 łyżkę i
dodać 1 łyżkę kakao . Dodać cukier puder , żółtka , śmietanę , zimną
margarynę i wszystko razem zagnieć . Ciastem wyłożyć na grubość 1 cm
wysmarowaną margaryną i posypaną mąką formę do tarty o średnicy 25 cm .
Ciasto nakłuć widelcem . Formę z ciastem owinąć folią spożywczą i włożyć
na godzinę do lodówki . Po wyjęciu z lodówki wstawić do nagrzanego do
200 st . piekarnika . Piec około 20 min do zrumienienia . Po upieczeniu
odłożyć do wystudzenia .
Lemon curd : Z cytryn wycisnąć sok 80 ml i przelać
przez gęste sitko . Jajka i żółtko zmiksować na wolnych obrotach z
cukrem i wlewać powolutku do podgrzanego do około 50 st soku z cytryn
cały czas mieszając.Następnie masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do
uzyskania temperatury około 80 st ( nie wolno zagotować ) . Zdjąć z
pieca dodać zimną margarynę , szczyptę soli i kremówkę . Całość
energicznie wymieszać , przykryć folią spożywczą i odłożyć do
wystudzenia . Sok z cytryn po wyciśnięciu przelać przez gęste sitko .
Bita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem
pudrem pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Za pomocą szprycy z
końcówką gwiazdki udekorować tartę .
Schab oczyścić , umyć , osuszyć. Natrzeć majerankiem , słodką papryką ,
pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą . Odstawić schab w chłodne
miejsce na co najmniej 1 godzinę.Schab naciąć na 1,5 cm plasterki ( nie
przecinając do końca ) . Jabłka razem z skórką pokroić w plasterki około
1 cm ,wydrążyć gniazda nasienne , skropić sokiem z pomarańczy i
oprószyć tymiankiem . Pomiędzy każdym nacięciem natrzeć schab sokiem z
pomarańczy i włożyć plasterki jabłek . Na górę położyć dwa plasterki
pomarańczy i schab owinąć sznurkiem . Włożyć do rękawa do pieczenia
szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na około
45 minut . Wyjąć rozciąć rękaw i włożyć jeszcze na 15 min .
marynata do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
olej 3 łyżki
musztarda francuska 1 łyżka do posmarowania
Przygotowanie:
Marynata: czosnek obrać rozetrzeć z solą włożyć do miseczki dodać
pozostałe składniki marynaty i wymieszać . Pierś oczyścić umyć i osuszyć
. Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa , lekko rozbić . Połową
marynaty posmarować mięso , ułożyć paski papryk , marchewki , pokrojoną w
plasterki mozzarelle i zieloną pietruszkę . Zwinąć roladę i obwiązać
sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty i rozsmarować na górze
musztardę . Roladę odłożyć na 1 godzinę do lodówki . Włożyć do rękawa do
pieczenia i szczelnie związać . Ułożyć roladę w naczyniu żaroodpornym i
włożyć do nagrzanego piekarnika 200 st na 1 godzinę . Po godzinie
rozciąć rękaw roladę polać powstałym sosem i włożyć jeszcze na 10 min .
Galaretkę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej gorącej wody. Odlać 1
szklankę galaretki a do reszty dodać łyżeczkę żelatyny i wymieszać.
Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać
cukier puder i dodając po łyżce twarożku miksować na wolnych obrotach.
Po połączeniu składników dodawać porcjami tężejącą galaretkę (z
żelatyną) i miksować do uzyskania jednolitej masy. Masę rozlać do
silikonowych foremek zostawiając miejsce na galaretkę. Na górę każdego
serniczka wylać warstwę zimnej galaretki i odłożyć do stężenia.
Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną cebulę.
Dodać pomidory z puszki doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut.
Za pomocą blendera zmiksować na krem i doprawić do smaku. Ciasto
na uszka: z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do woreczka i
odłożyć na 20 minut by ciasto "odpoczęło". Odrywać po kawałku, rozwałkować na
grubość około 3 mm i za pomocą literatki wykrawać kółka. Na każde
kółko nałożyć pół łyżeczki startego żółtego sera i zlepiać uszka. Uszka gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia.