Strony

środa, 27 lutego 2013

Tarta kakaowa z lemon curd


Składniki:
  • Kruche ciasto
  • margaryna 150 g
  • cukier puder 100 g
  • mąka 250 g
  • kakao 1 łyżka
  • żółtka 2 szt
  • śmietana kwaśna 1 łyżka
  • Lemon curd
  • margaryna 30 g
  • sok z cytryny 80 ml
  • jajka 2 szt
  • żółtko 1 szt
  • cukier 0,5 szkl
  • kremówka 1 łyżka
  • szczypta soli
  • Bita śmietana
  • zimna kremówka 150 ml
  • śmietan fix 1 łyżeczka płaska
Przygotowanie:
 
Kruche ciasto: Do miski przesiać mąkę odjąć 1 łyżkę i dodać 1 łyżkę kakao . Dodać cukier puder , żółtka , śmietanę , zimną margarynę i wszystko razem zagnieć . Ciastem wyłożyć na grubość 1 cm wysmarowaną margaryną i posypaną mąką formę do tarty o średnicy 25 cm . Ciasto nakłuć widelcem . Formę z ciastem owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki . Po wyjęciu z lodówki wstawić do nagrzanego do 200 st . piekarnika . Piec około 20 min do zrumienienia . Po upieczeniu odłożyć do wystudzenia .

Lemon curd : Z cytryn wycisnąć sok 80 ml i przelać przez gęste sitko . Jajka i żółtko zmiksować na wolnych obrotach z cukrem i wlewać powolutku do podgrzanego do około 50 st soku z cytryn cały czas mieszając.Następnie masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do uzyskania temperatury około 80 st ( nie wolno zagotować ) . Zdjąć z pieca dodać zimną margarynę , szczyptę soli i kremówkę . Całość energicznie wymieszać , przykryć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia . Sok z cytryn po wyciśnięciu przelać przez gęste sitko .

Bita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodać śmietan fix. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki udekorować tartę .






Cytrynowe wypieki

wtorek, 26 lutego 2013

Schab z jabłkami i pomarańczą


Składniki:
  • schab bez kości 1 kg
  • jabłka 2 szt
  • pomarańcza 1 szt
  • tymianek do oprószenia
  • majeranek 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • sól 1 łyżeczka
Przygotowanie:

 Schab oczyścić , umyć , osuszyć. Natrzeć majerankiem , słodką papryką , pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą . Odstawić schab w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.Schab naciąć na 1,5 cm plasterki ( nie przecinając do końca ) . Jabłka razem z skórką pokroić w plasterki około 1 cm ,wydrążyć gniazda nasienne , skropić sokiem z pomarańczy i oprószyć tymiankiem . Pomiędzy każdym nacięciem natrzeć schab sokiem z pomarańczy i włożyć plasterki jabłek . Na górę położyć dwa plasterki pomarańczy i schab owinąć sznurkiem . Włożyć do rękawa do pieczenia szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 45 minut . Wyjąć rozciąć rękaw i włożyć jeszcze na 15 min .

Rolada z indyka z papryką i marchewką


    Składniki:
  • pierś z indyka 700 g
  • papryka żółta kawałek
  • papryka czerwona kawałek
  • papryka zielona kawałek
  • marchewki bobaski z puszki 2 łyżki
  • mozzarella 1 kulka
  • pietruszka zielona krojona 1 łyżka
  • Marynata:
  • sól 0,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki
  • marynata do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • olej 3 łyżki
  • musztarda francuska 1 łyżka do posmarowania


Przygotowanie:

Marynata: czosnek obrać rozetrzeć z solą włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać . Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa , lekko rozbić . Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć paski papryk , marchewki , pokrojoną w plasterki mozzarelle i zieloną pietruszkę . Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty i rozsmarować na górze musztardę . Roladę odłożyć na 1 godzinę do lodówki . Włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie związać . Ułożyć roladę w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika 200 st na 1 godzinę . Po godzinie rozciąć rękaw roladę polać powstałym sosem i włożyć jeszcze na 10 min .

poniedziałek, 25 lutego 2013

Mini serniczki bez pieczenia


Składniki:

  • serek śmietankowy z wiaderka 150 g
  • kremówka zimna 200 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • galaretka truskawkowa 1 szt

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej gorącej wody. Odlać 1 szklankę galaretki a do reszty dodać łyżeczkę żelatyny i wymieszać. Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dodając po łyżce twarożku miksować na wolnych obrotach. Po połączeniu składników dodawać porcjami tężejącą galaretkę (z żelatyną) i miksować do uzyskania jednolitej masy. Masę rozlać do silikonowych foremek zostawiając miejsce na galaretkę. Na górę każdego serniczka wylać warstwę zimnej galaretki i odłożyć do stężenia.  



niedziela, 24 lutego 2013

Krem z pomidorów z serowymi uszkami




Składniki:

  • 1 szt pomidorów w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • Ciasto na uszka:
  • 75 g mąki pszennej
  • 70 ml ciepłej wody
  • 12 g masła
  • sól szczypta
  • 100 g żółtego sera

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Dodać pomidory z puszki doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Za pomocą blendera zmiksować na krem i doprawić do smaku. 
Ciasto na uszka: z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do woreczka i odłożyć na 20 minut by ciasto "odpoczęło". Odrywać po kawałku, rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą literatki wykrawać kółka. Na każde kółko nałożyć pół łyżeczki startego żółtego sera i zlepiać uszka. Uszka gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia.