Truskawki pojawią się w naszych sklepach,oczywiście te nasze polskie bo są najlepsze.Więc do bezy pasują idealnie.Dzisiaj więc zapraszam Was na bezowy tort pavlova z bitą śmietaną ,jagodą kamczacką i truskawkami.
Składniki:
4 szt zimne białka,
25 dkg cukier drobny,
1 łyżeczka ocet,
1 łyżeczka mąka ziemniaczana,
400 ml kremówka,
2 łyżeczki żelatyna,
truskawki świeże,
jagody kamczackie świeże
Przygotowanie:
Beza;białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno .Dodajemy po łyżce cukru i
miksujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka zrobią się
białe ,lśniące i bardzo sztywne. Na koniec dodać do białek ocet i
mąkę ziemniaczaną.Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy
około 30 cm i rozłożyć ubite białka .Wkładamy do piekarnika włączonego
z termoobiegiem nagrzanego do 160 st na 5 min zmniejszamy temperaturę
na 90st i suszymy jeszcze 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączamy
piekarnik i zostawiamy bezę tak długo aż piekarnik będzie zimny. Bita
śmietana;zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy letnią żelatynę
rozpuszczoną w 1/4 szk wody i jeszcze chwilkę miksujemy aż zacznie
tężeć.Nie dodałam cukru pudru ponieważ beza jest słodka. .Zimną bezę
przełożyć na talerz odwróconą spodem do góry.Rozkładamy bitą śmietanę
oraz umyte truskawki i jagody.
Bardzo lubimy wypieki z dodatkiem cytryny.Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę cytrynową.Szybka i prosta do zrobienia.
Składniki:
margaryna 1 kostka
cukier 1 szk
jajka 4 szt
mąka pszenna 2 szk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
cytryna 1 szt
cukier puder do oprószenia babki
Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas
ucierać.Do utartej masy dodać 1 szklankę przesianej mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny
wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie
składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy
wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Zimną babkę oprószyć cukrem
pudrem.Piec w 160 st około 50 min.
Forma 30*10 cm.
Żeby z
ziemniakami nie było nudno, polecam wam wersję z farszem z trzech gatunków sera. To fajna propozycja na niedzielny obiad lub dla gości.
Składniki:
8 ziemniaków
0,5 czerwonej papryki
100 g sera żółtego gouda
50 g mozzarelli krojonej
50 g mozzarelli z ziołami
Do smaku
sól
pieprz
papryka słodka
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
Przygotowanie: Paprykę piec w piekarniku nagrzanym do 190 st około 40 minut. Wyjąć i
włożyć na chwilkę do woreczka. Z jeszcze letniej papryki zdjąć skórkę i pokroić w drobną
kosteczkę. Ziemniaki mniej więcej jednakowej wielkości razem z skórką
umyć i wyszorować szczoteczką. Ugotować w osolonej wodzie al dente.(Ja
gotowałam około 15 min,ale czas zależy od odmiany ziemniaków). Ziemniaki
wyjąć, ostudzić, przekroić wzdłuż i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek
z każdego ziemniaka zostawiając na skórce warstwę około 0,5 cm. Sery
zetrzeć na tarce, dodać pokrojoną paprykę oraz wydrążone ziemniaki
przeciśnięte przez praskę. Wymieszać i doprawić do smaku na
pikantnie. Farszem napełnić połówki ziemniaków i oprószyć czerwoną
papryką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać w 180 stopniach około 30-40 min.
Delikatny i pyszny tort tiramisu. Na biszkoptach
nasączonych mocną kawą i spirytusem, z kremem na bazie mascarpone i
wanilii.Tort jest bardzo łatwy do zrobienia , nawet dla początkujących.
Składniki:
Biszkopt
jajka 5 szt
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem
kremówka 0,5 l
mascarpone 500 g
cukier waniliowy 3 łyżeczki
cukier puder 1 szk
Do nasączenia
espresso podwójne
spirytus 3 łyżki
Dodatkowo
kakao
rurki waflowe
Przygotowanie: Biszkopt- białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka
i ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do
pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i
delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 22
cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 min w 170
st . Krem mascarpone - zimną kremówkę ubić na sztywno
dodawać porcjami cukier puder, cukier waniliowy i cały czas miksować.Do
ubitej śmietany dodawać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych
obrotach. Poncz do nasączenia - zrobić podwójne espresso i wystudzić.Dodać spirytus i uzupełnić przegotowaną zimną wodą do uzyskania 3/4 szk ponczu.
Biszkopt przekroić na trzy części.Pierwszą część nasączyć połową
ponczu,rozsmarować porcję kremu,oprószyć kakao.Przykryć drugim
biszkoptem,nasączyć resztą ponczu,rozsmarować krem,oprószyć
kakao.Przykryć trzecim biszkoptem.Posmarować boki i górę toru kremem.
Boki toru udekorować rurkami waflowymi przekrojonymi na pół.Górę toru
oprószyć kakao.Tort odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce.
Czasami trzeba zrobić coś na szybko.Bo albo nie mamy chęci albo czasu.A do kawki coś słodkiego być musi.Zrobiłam francuskie ciasteczka z owocami,wyszły pyszne.
Składniki:
ciasto francuskie 1 szt
banan 1 szt
gruszka konferencja 1 szt
śliwki ciemne 2 szt
masło 1 łyżka
cukier puder
Przygotowanie: Ciasto rozwinąć podzielić na 12 części.Przełożyć na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia lub silikonową podkładką ,robiąc odstępy między
każdym kwadratem.Na każdym kawałku ciasta położyć plasterek
banana,kawałek obranej z skórki gruszki oraz kawałek śliwki.Masło
rozpuścić ,za pomocą pędzelka posmarować każde ciastko.Włożyć do
nagrzanego piekarnika na 220 st.Piec około 20 min do zrumienienia
ciasteczek.Po wyjęciu z pieca jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Dzisiaj będzie tradycyjnie,szybko ale za to smacznie.Sałatka z makreli wędzonej to nasza ulubiona.Tym razem podałam na chrupkim pieczywie z kiełkami z rzodkiewki.
Składniki:
makrela wędzona 1 szt
jajka 2 szt
ogórki konserwowe 3 szt
cebula mniejsza 1 szt
majonez 3 łyżki
musztarda sarepska 1 łyżeczka
sól pieprz do smaku
kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Makrelę obrać z ości , rozgnieść widelcem.Jajka ugotować na twardo,obrać z skorupki ,pokroić w kostkę.Ogórki i cebulę również pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do miseczki dodać majonez ,musztardę ,wymieszać i doprawić do smaku.Podajemy z ulubionym pieczywem .Na górze posypujemy kiełkami z rzodkiewki.
Zapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do upieczenia.
Składniki:
Biszkopt kakaowy
jajka 5 szt
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem czekoladowy
margaryna lub masło 250 g
jajka 4 szt
cukier 1 szk
czekolada gorzka 1 szt
kakao ciemne 3 łyżeczki
Do dekoracji
maliny
jeżyny
czekoladowa posypka
Przygotowanie: Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubijać tak długo
, aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao przez sitko
dodać do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką.Masę wylać na
blachę z brzegami wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 25 min w
170 st.Po wyjęciu ciepły biszkopt zwinąć w roladę i owinąć bawełnianym
ręcznikiem.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem; Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Do ciepłej
masy dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i przesiane przez sitko
kakao. Mieszać łyżką do rozpuszczenia czekolady i odstawić do
wystudzenia.Margarynę/masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę
czekoladową. 2/3 kremu rozsmarować
na biszkopcie,ułożyć przez całą długość rolady maliny i jeżyny i
zwinąć. Wierzch rolady posmarować i udekorować odłożonym kremem.Ułożyć na przemian maliny i jeżyny,obsypać czekoladową
posypką.Odłożyć do stężenia kremu.
Pyszny i aksamitny krem z dyni. A żeby coś urozmaicić dodałam podprażone płatki migdałów i kilka płatków szafranu.
Składniki:
dynia obrana 2 kg
bulion drobiowy 2 l
masło 1 łyżka
cebula 1 szt
czosnek 4 ząbki
sól,imbir do smaku
szafran
płatki migdałów 50 g
Przygotowanie: Dynię obrać z skórki, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać
pokroić w kostkę. Roztopić w garnku masło
dodać cebulę, czosnek i lekko podsmażać cały czas mieszając. Wlać bulion dodać pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Zmiksować blenderem na
krem i doprawić do smaku. Podać z migdałami podprażonymi na suchej patelni i kilkoma płatkami szafranu.
Pyszne drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo pulchne z chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. Czego chcieć więcej.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
5 dag masła
3 jajka
10 dag cukru
1 szkl mleka
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 jabłka
olej do smażenia
Przygotowanie: Do miski wlać letnie mleko dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości. Dodać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, rozmieszane
jajka, esencję waniliową i letnie rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać i
zostawić. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W między
czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta, wymieszać i
ponownie oprószyć mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Na
patelni rozgrzać olej, ciasto kłaść łyżką i smażyć racuchy na złoty kolor z
dwóch stron. Oprószyć ciepłe racuchy cukrem pudrem.
Bardzo lubimy to danie i zawsze robiłam je w tradycyjny sposób, ale ostatnio spróbowałam trochę poeksperymentować. Oczywiście eksperyment się udał i szczerze polecam.
Składniki:
1 szkl ryżu
2 szkl mleka kokosowego
3 szt jabłka
2 łyżki miodku z mniszka lekarskiego
1 łyżka cukru waniliowego
cukier trzcinowy do smaku
cynamon szczypta
Przygotowanie: Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Zalać w garnku 2 szklankami mleka
kokosowego i gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem, aż
wchłonie się całe mleko. Ryż dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym. Jabłka
obrać ,pokroić w cienkie plasterki. Na patelni podgrzać 3 łyżki wody
dodać jabłka i podsmażać do miękkości. Zdjąć z pieca dodać miód,
łyżeczkę cukru waniliowego, szczyptę cynamonu i wymieszać. Na talerz wyłożyć ugotowany ryż a na wierzch nałożyć podsmażone jabłka. Dodatkowo ryż na talerzu posypałam
cukrem trzcinowym.
Babki lubię,zarówno ucierane jak i ubijane.Lubię je za to ,że szybko się je robi i świetnie smakują.Zarówno do kawy z pianką jak i do herbatki.Was również zachęcam do upieczenia.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
20 dag masła
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżka kakao
3 łyżki mielonych migdałów
Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na puszysto.
Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia,wlać roztopione letnie masło i całość dokładnie wymieszać
łyżką. Ciasto podzielić na trzy części.Formę 30*10 cm wysmarować i
wysypać kaszą manną.Wlać białe ciasto.Do drugiej części ciasta dodać
mielone migdały ,wymieszać i wylać na białe ciasto.Do trzeciej części
ciasta dodać kakao ,wymieszać i wylać na ciasto z migdałami Piec w
piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 45 minut. Zimną babkę
oprószyć cukrem pudrem.
Czekolada i truskawki to moje ulubione smaki.Dlatego dzisiaj zapraszam Was na pyszny torcik.
Składniki:
180 g jogurtu naturalnego
200 g serka śmietankowego z wiaderka
6 łyżek cukru brązowego
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
250 ml kremówki 30 %
truskawki świeże
Przygotowanie: Serek, jogurt, cukier, kakao dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w
wodzie, podgrzać do rozpuszczenia , letnią wlać do masy serowej i
wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno i dodając po łyżce delikatnie
wmieszać do masy serowej. Foremkę wyłożyć na bokach i na dnie papierem
do pieczenia i wylać masę. Odłożyć do lodówki do stężenia na 6 h. Po
wyjęciu z formy udekorować startą czekoladą,serduszkami i świeżymi
truskawkami.Foremka 15 cm.
Bardzo lubimy babki,szczególnie cytrynowe i lekko wilgotne.I właśnie ta babka taka jest.Więc zapraszam Was na pyszną babkę.
Składniki:
5 jajek
2 szklanki mąki
1 szk cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 g margaryna
50 ml soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
Lukier
sok z pół cytryny
cukier puder
Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą
miksera do rozpuszczenia się cukru. Wlać letnią roztopioną margarynę i
miksować na wolnych obrotach. Dodać sok z cytryny. Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z mlekiem cały czas
miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie
miksować) powoli łyżką do ciasta. Ciasto wlać do formy z kominkiem
wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec około 50 min w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Forma o średnicy 23 cm. Lukier;do
soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru, aż uzyskamy gęsty lukier. Zimną babkę polukrować.