Składniki:
- margaryna lub masło 125 g
- mąka pszenna 0,5 kg
- jajka 2 szt
- olej 1 łyżka
- drożdże 5 dkg
- cukier 0,5 szk
- mleko 1 szk
- esencja waniliowa 2 łyżeczki
- Nadzienie
- jagody 300ml
- cukier 2 łyżki
- mąka pszenna 2 łyżki
- Kruszonka
- zimna margaryna lub masło 50 g
- mąka pszenna 100 g
- cukier 100 g
Z ciepłego mleka,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę/masło i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto tak długo aż będzie odstawało od ręki i będzie gładkie i lśniące.Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Gdy ciasto podrośnie odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc odstępy żeby podczas pieczenia się nie sklejały. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem i nałożyć kruszonkę.Piec w 180st około 20 min.
Nadzienie;jagody wymieszać z cukrem i mąką. Część jagodzianek zrobiłam z kruszonką a część oprószyłam po upieczeniu cukrem pudrem.
Super jagodzianki, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałam tylko że to sezon na jagody,,,Warto zrobić.
Usuńu mnie też jagodowo ostatnio :), pysznie wygladaja
OdpowiedzUsuńU większości chyba jagodowo.
UsuńPiękne,równiutkie i przesmaczne!bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze są takie właśnie domowe... Mniam:)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę ,domowe najlepsze.
Usuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńwiesz co, chyba tez je upiekę, bo zaraz się skończą...
OdpowiedzUsuńpiecz bo warto dopóki mamy świeże jagody,,,
Usuńaż ślinka cieknie.. jutro biegnę po jagody i piekę
OdpowiedzUsuńjak zrobisz czekam na opinię,pozdrawiam
Usuńuwielbiam domowe jagodzianki :) muszę też zrobić :) wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę tych jagód, u mnie chwilowo trudno dostępne...Ale zamieniam je na maliny:) A jagodzianki to absolutny must bake:)
OdpowiedzUsuńmniamnuśne!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
Uwielbiam jagodzianki!
OdpowiedzUsuńPysznosci:)
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko, sezon na jgody jest krótki, więc trzeba śpieszyć się
OdpowiedzUsuń