czwartek, 11 czerwca 2015

Pizza na cienkim spodzie

Kto lubi pizzę? Może to głupie pytanie ale z własnego doświadczenia wiem, że nie wszyscy. Ale dla tych co lubią i pieką w domu mam dzisiaj przepis na pyszne, cienkie ciasto, które zrobione jest na włoskiej mące Superiore Stagioni typ 00. Teraz taką mąkę można już zamówić w internetowym bazarku CABAS.pl.  Podstawa pizzy to dobre ciasto i ulubione dodatki.



Składniki:
  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej typ 00 Stagioni
  • 360 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli morskiej (drobnej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • Dodatki:
  • ketchup
  • szynka
  • pieczarki świeże
  • pomidor
  • listki bazylii
Przygotowanie:
Odlać 50 ml ciepłej wody wsypać łyżeczkę mąki, cukru wkruszyć drożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzieli na cztery części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach formujemy tzw. rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ketchupem ułożyć pokrojone w plastry pieczarki, szynkę i 3-4 plasterki pomidora. Na górę zetrzeć żółty ser. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut. 




4 komentarze:

  1. Ja nie znam nikogo, kto by odmówił takiej domowej pizzy;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam pizzę, z resztą podobnie jak i moi domownicy :) Tradycyjna, domowa najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna pizza, domowa najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń