Na weekend zróbcie sobie to pyszne ciasto. Jagody jeszcze są więc warto to wykorzystać. Dodatkowo piękny błękitny kolor przyciąga wzrok a i ciasto jest pyszne.
Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru
i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa
będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami
do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na
blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25
minut. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Masa śmietanowa: Jedną galaretkę rozmieszać w 300 ml gorącej przegotowanej wody, wylać do płaskiego naczynia. odłożyć do stężenia i pokroić w "kryształki". Dwie galaretki rozmieszać w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując wlewać tężejące galaretki. Po zmiksowaniu odłożyć 6-8 łyżek masy do posmarowania wierzchu. Do reszty wsypać "kryształki" galaretki i delikatnie wymieszać. Nie miksować. Na biszkopt wylać masę z śmietany z kryształkami galaretki, przykryć drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarować odłożoną masę. Równomiernie rozsypać jagody i zalać tężejącymi galaretkami.
Dziś mam dla was coś na szybko. Pyszną sałatkę z cieciorki z dodatkiem pomidorów, ogórków i cebuli. Robi się ją ekspresowo. Taką sałatkę można zabrać do pracy, na piknik a także świetnie sprawdziła się do grillowanej kiełbaski.
Przygotowanie: Cieciorkę odsączyć na sitku z zalewy. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Z pomidorów wydrążyć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem z natką pietruszki wymieszać. Doprawić do smaku, wymieszać. Przełożyć do słoiczka lub szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszać.
Po raz pierwszy kisiłam młodą białą kapustę ale z pewnością nie ostatni. Ta surówka jest przepyszna. My wyjadaliśmy bezpośrednio ze słoika ale można ją też podać z dodatkiem oliwy. Ja zrobiłam z połowy ale nie warto, bo znikała bardzo szybko i musiałam robić drugi raz.
Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek drobno pokroić, koperek posiekać. Warzywa przełożyć do miski wsypać sól i wymieszać. Po godzinie ponownie wymieszać, wygnieść i pozostawić na kolejne dwie godziny aż kapusta puści sok i zmięknie. Kapustę przełożyć do kamiennego garnka, ugnieść, położyć talerzyk i obciążyć kamieniem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Codziennie kapustę przebić trzonkiem żeby wyszły z niej gazy. Ukiszoną kapustę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać powstałą zalewą, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Latem mając dostęp do świeżych i pysznych owoców często robię różne deserki. Tu połączyłam owoce, twarożek i granolę kokosową. Powstał szybki i pyszny deserek.
Przygotowanie: Maliny i jagody umyć i osuszyć. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem. Na dno szklanych naczyń wsypać po łyżce granoli. Nałożyć warstwę twarożku, jagody, twarożek i na końcu maliny. Deser schłodzić około 1-2 godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować listkiem mięty i czekoladową rurką.
Przy upałach to najlepszy napój, który nas orzeźwi i ugasi pragnienie. Lemoniada to obowiązkowo spora ilość lodu, mięty oraz owoców cytrusowych u mnie pomarańcze, mandarynki i cytryny. Ja dosładzam lemoniadę miodem. Szczególnie polecam Miody Wileńskich.
Przygotowanie: W niewielkiej ilości wody rozpuścić miód. Cytryny, pomarańcze i mandarynki umyć i sparzyć gorącą wodą. Pokroić w plasterki. Połowę owoców włożyć do dzbanka dodać gałązkę mięty i za pomocą drewnianej pałki rozgnieść owoce by puściły sok. Wlać rozpuszczony miód. Dodać kostki lodu, resztę pokrojonych owoców, miętę i uzupełnić zimną wodą mineralną, wymieszać. Włożyć naczynie na około pół godziny do lodówki lub pić bezpośrednio po przygotowaniu.
Dzisiaj mam dla was przepis na syrop miętowy. W nim zatrzymacie aromat i zapach mięty na całą zimę. Jest idealny do herbaty, lemoniady a także jako dodatek do mojito.
Składniki:
1 litr wody
250 g cukru
3-4 plasterki cytryny
15 gałązek mięty (około 40 cm)*
Przygotowanie: Cytrynę umyć, sparzyć i odkroić 3-4 plasterki. Miętę umyć i obrać listki. Wodę zagotować z cukrem i plasterkami cytryny. Zdjąć z ognia dodać listki mięty. Przykryć i odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie odcedzić na gęstym sitku. Powstały syrop ponownie zagotować, gorący rozlać do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie zakręcić.
Dziś mam dla was propozycję dla pyszne roladki z szynki wypełnione kremowym warzywno serowym nadzieniem. Takie roladki można śmiało zjeść na śniadanie, kolację a także podać na rodzinne imprezy. Z pewnością będą szybko znikać ze stołu. Roladki zrobione ze szynki chłopa Hańderek.
Przygotowanie: Twaróg rozgnieść widelcem. Rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarogu dodać rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Na foli spożywczej ułożyć szynkę na"zakładkę" po 3 plasterki. Twarożek podzielić na pół rozsmarować na szynce i zwinąć za pomocą foli w rulon. Włożyć rulony na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem odwinąć z foli i pokroić ukośnie. Każdą roladkę obwiązać szczypiorkiem i podać na liściach zielonej sałaty.
W czasie upałów nie mam ochoty stać przy piekarniku. Wtedy do kawy robię słodkości bez pieczenia lub takie, które można zrobić szybko i z małym nakładem pracy. Dzisiaj proponuję wam truskawkowy sernik bez pieczenia na herbatnikowym spodzie.
Przygotowanie: Blachę o wymiarach 24*24 cm z wysokim kantem wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno blachy. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Wlać zmiksowane na mus truskawki (350 g) i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać lub zmiksować na wolnych obrotach z masą truskawkową. Letnią i rozpuszczoną żelatynę w mleku wlewać wolnym strumieniem do masy i miksować. Masę truskawkową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny by masa stężała. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odłożyć do przestudzenia. Na wierzchu rozłożyć pokrojone na ćwiartki truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.