Na weekend zróbcie sobie to pyszne ciasto. Jagody jeszcze są więc warto to wykorzystać. Dodatkowo piękny błękitny kolor przyciąga wzrok a i ciasto jest pyszne.
Składniki:
- Biszkopt:
- 7 dużych jajek
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki pszennej typ 500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól szczypta
- Masa śmietanowa:
- 500 ml kremówki
- 2 galaretki niebieskie
- 700 ml wody
- 1 galaretka niebieska
- 300 ml wody
- Na wierzch:
- 0,5-0,7 l jagód leśnych
- 2 galaretki niebieskie
- 1 l wody
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru
i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa
będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami
do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na
blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25
minut. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Masa śmietanowa:
Jedną galaretkę rozmieszać w 300 ml gorącej przegotowanej wody, wylać do płaskiego naczynia. odłożyć do stężenia i pokroić w "kryształki".
Dwie galaretki rozmieszać w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując wlewać tężejące galaretki. Po zmiksowaniu odłożyć 6-8 łyżek masy do posmarowania wierzchu. Do reszty wsypać "kryształki" galaretki i delikatnie wymieszać. Nie miksować.
Na biszkopt wylać masę z śmietany z kryształkami galaretki, przykryć drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarować odłożoną masę. Równomiernie rozsypać jagody i zalać tężejącymi galaretkami.
Dziś mam dla was coś na szybko. Pyszną sałatkę z cieciorki z dodatkiem pomidorów, ogórków i cebuli. Robi się ją ekspresowo. Taką sałatkę można zabrać do pracy, na piknik a także świetnie sprawdziła się do grillowanej kiełbaski.
.
Składniki:
- 1 puszka cieciorki gotowanej na parze
- 2 pomidory
- 2 ogórki kiszone
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Do smaku:
- sól himalajska
- pieprz kolorowy
- cukier
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Cieciorkę odsączyć na sitku z zalewy. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Z pomidorów wydrążyć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem z natką pietruszki wymieszać. Doprawić do smaku, wymieszać. Przełożyć do słoiczka lub szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszać.
Po raz pierwszy kisiłam młodą białą kapustę ale z pewnością nie ostatni. Ta surówka jest przepyszna. My wyjadaliśmy bezpośrednio ze słoika ale można ją też podać z dodatkiem oliwy. Ja zrobiłam z połowy ale nie warto, bo znikała bardzo szybko i musiałam robić drugi raz.
Składniki:
- 1,5 kg młodej białej kapusty
- 250 g marchewki
- 30 g soli morskiej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek drobno pokroić, koperek posiekać. Warzywa przełożyć do miski wsypać sól i wymieszać. Po godzinie ponownie wymieszać, wygnieść i pozostawić na kolejne dwie godziny aż kapusta puści sok i zmięknie.
Kapustę przełożyć do kamiennego garnka, ugnieść, położyć talerzyk i obciążyć kamieniem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Codziennie kapustę przebić trzonkiem żeby wyszły z niej gazy. Ukiszoną kapustę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać powstałą zalewą, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Przepis z Co mi w duszy gra
Latem mając dostęp do świeżych i pysznych owoców często robię różne deserki. Tu połączyłam owoce, twarożek i granolę kokosową. Powstał szybki i pyszny deserek.
Składniki:
- 4 łyżki granoli kokosowej
- 250 g twarożku z wiaderka
- 1 łyżka cukru pudru
- jagody
- maliny
- czekoladowe rurki
- listki mięty
Przygotowanie:
Maliny i jagody umyć i osuszyć. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem. Na dno szklanych naczyń wsypać po łyżce granoli. Nałożyć warstwę twarożku, jagody, twarożek i na końcu maliny. Deser schłodzić około 1-2 godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować listkiem mięty i czekoladową rurką.
Przy upałach to najlepszy napój, który nas orzeźwi i ugasi pragnienie. Lemoniada to obowiązkowo spora ilość lodu, mięty oraz owoców cytrusowych u mnie pomarańcze, mandarynki i cytryny. Ja dosładzam lemoniadę miodem. Szczególnie polecam Miody Wileńskich.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 2 mandarynki
- 2 cytryny
- 2-3 gałązki mięty
- 1-2 łyżki miodu rzepakowego Miody Wileńskich
- 20-25 kostek lodu
- 1-1,5 litra wody mineralnej
Przygotowanie:
W niewielkiej ilości wody rozpuścić miód. Cytryny, pomarańcze i mandarynki umyć i sparzyć gorącą wodą. Pokroić w plasterki. Połowę owoców włożyć do dzbanka dodać gałązkę mięty i za pomocą drewnianej pałki rozgnieść owoce by puściły sok. Wlać rozpuszczony miód. Dodać kostki lodu, resztę pokrojonych owoców, miętę i uzupełnić zimną wodą mineralną, wymieszać. Włożyć naczynie na około pół godziny do lodówki lub pić bezpośrednio po przygotowaniu.
Dzisiaj mam dla was przepis na syrop miętowy. W nim zatrzymacie aromat i zapach mięty na całą zimę. Jest idealny do herbaty, lemoniady a także jako dodatek do mojito.
Składniki:
- 1 litr wody
- 250 g cukru
- 3-4 plasterki cytryny
- 15 gałązek mięty (około 40 cm)*
Przygotowanie:
Cytrynę umyć, sparzyć i odkroić 3-4 plasterki. Miętę umyć i obrać listki. Wodę zagotować z cukrem i plasterkami cytryny. Zdjąć z ognia dodać listki mięty. Przykryć i odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie odcedzić na gęstym sitku. Powstały syrop ponownie zagotować, gorący rozlać do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie zakręcić.
Dziś mam dla was propozycję dla pyszne roladki z szynki wypełnione kremowym warzywno serowym nadzieniem. Takie roladki można śmiało zjeść na śniadanie, kolację a także podać na rodzinne imprezy. Z pewnością będą szybko znikać ze stołu. Roladki zrobione ze szynki chłopa Hańderek.
Składniki:
- 6 plastrów szynki chłopa Hańderek
- 200 g twarogu półtłustego
- 4-5 rzodkiewek
- 1 mniejszy ogórek zielony (gruntowy)
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- 1-2 łyżki majonezu
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem. Rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarogu dodać rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Na foli spożywczej ułożyć szynkę na"zakładkę" po 3 plasterki. Twarożek podzielić na pół rozsmarować na szynce i zwinąć za pomocą foli w rulon. Włożyć rulony na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem odwinąć z foli i pokroić ukośnie. Każdą roladkę obwiązać szczypiorkiem i podać na liściach zielonej sałaty.
Inspiracja klik
W czasie upałów nie mam ochoty stać przy piekarniku. Wtedy do kawy robię słodkości bez pieczenia lub takie, które można zrobić szybko i z małym nakładem pracy. Dzisiaj proponuję wam truskawkowy sernik bez pieczenia na herbatnikowym spodzie.
Składniki:
- 250 g herbatników kakaowych
- 160 g masła
- 700 g twarogu z wiaderka
- 250 ml kremówki 30%
- 150 g cukru pudru
- 350 g truskawek
- 4 łyżki żelatyny ale -raj
- 100 ml mleka
- 2 galaretki truskawkowe
- 800 ml wody
- 400 g truskawek
Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 24*24 cm z wysokim kantem wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno blachy.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Wlać zmiksowane na mus truskawki (350 g) i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać lub zmiksować na wolnych obrotach z masą truskawkową. Letnią i rozpuszczoną żelatynę w mleku wlewać wolnym strumieniem do masy i miksować. Masę truskawkową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny by masa stężała.
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odłożyć do przestudzenia.
Na wierzchu rozłożyć pokrojone na ćwiartki truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.