.

wtorek, 24 listopada 2015

Granola kokosowa

Długo się zabierałam do zrobienia w domu granoli. Ale dzisiaj mogę powiedzieć, że żałuję że wcześniej jej nie zrobiłam. Jest tak pyszna, że zjadamy ją bezpośrednio ze słoika oraz dodajemy do jogurtu. Do granoli składniki możemy komponować według swoich smaków. Jednak nieodzownym składnikiem jest sok jabłkowy bez cukru. Ja użyłam z Ogrody Sabinu i szczerze polecam bo soki są pyszne.



Składniki:
  • 300 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
  • 50 g otrębów żytnich
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g czarnego sezamu
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g nerkowców
  • 100 g miodu wielokwiatowego z cynamonem
  • 50 g oleju kokosowego Extra Virgin
  • 100 ml soku jabłkowego Ogrody Sabinu
  • Dodatkowo
  • 100 g wiórek kokosu
  • 100 g rodzynek 
Przygotowanie:
Płatki owsiane, otręby, siemię lniane, sezam, migdały, słonecznik, orzechy włoskie i nerkowca wymieszać w misce. Olej kokosowy i miód podgrzać aż zrobią się płynne. Ciepłe wlać razem z sokiem jabłkowym do mieszanki i dokładnie wymieszać. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozsypać mieszankę i włożyć do piekarnika nagrzanego na 130 stopni. Piec około 80 minut, jednak co 20 minut wyjmujemy z piekarnika i dokładnie mieszamy. Po wyjęciu z piekarnika do gorącej mieszanki wsypać wiórki kokosowe, rodzynki i ponownie wymieszać. Pozostawić na blaszce do ostudzenia. Zimną granolę przełożyć do słoika.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam i zawsze mam porcję w domu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj cudna jest. Chętnie dostałabym taki słoiczek, bo ciągle nie mam kiedy zrobić :(

    OdpowiedzUsuń