Strony

czwartek, 11 sierpnia 2016

Deser z kaszy jaglanej z musem malinowym

Jak wiadomo kasze są zdrowe ale nie wszyscy za nimi przepadają ( tak jak ja ). Jednak można znaleźć sposób by je jakoś "przemycić". Jednym z takich sposobów jest deser z kaszy jaglanej w formie musu z słodko kwaśnym musem malinowym.



Składniki:
Przygotowanie:
Kaszę przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Następnie kaszę zalać wrzątkiem i odsączyć na sitku. Do garnka wlać mleko, wodę i wsypać kaszę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, ostrym nożykiem wyskrobać ziarenka i dodać do kaszy. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając około 15-20 minut, do miękkości. Kaszę przestudzić. Przestudzoną kaszę miksować blenderem na mus dolewając mleka. Mus jaglany rozłożyć do kieliszków.
Maliny zmiksować na mus i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Mus malinowy nałożyć na mus jaglany.



Inspiracja klik





6 komentarzy:

  1. Ja też nie lubię kaszy jaglanej, ale z chęcią skosztowałabym jej w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile porcji otrzymamy z takich proporcji? Ile mleka dolewamy w trakcie miksowania kaszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porcji to co widzisz na zdjęciu. Jeśli chodzi o ilość mleka dolewasz stopniowo i sama zdecydujesz o konsystencji . Ale od 0,5 do 3/4 szklanki.

      Usuń
  3. Można czymś zastąpić mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć napoju roślinnego, mleczka kokosowego lub w wersji light wodę.

      Usuń