Składniki:
- 0,5 szkl kaszy jaglanej
- 1 szkl mleka
- 0,5 szkl wody
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- mleko
- 300 g malin
- cukier puder
Kaszę przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Następnie kaszę zalać wrzątkiem i odsączyć na sitku. Do garnka wlać mleko, wodę i wsypać kaszę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, ostrym nożykiem wyskrobać ziarenka i dodać do kaszy. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając około 15-20 minut, do miękkości. Kaszę przestudzić. Przestudzoną kaszę miksować blenderem na mus dolewając mleka. Mus jaglany rozłożyć do kieliszków.
Maliny zmiksować na mus i dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Mus malinowy nałożyć na mus jaglany.
Inspiracja klik
Uwielbiam ten deser :)
OdpowiedzUsuńJa też nie lubię kaszy jaglanej, ale z chęcią skosztowałabym jej w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńIle porcji otrzymamy z takich proporcji? Ile mleka dolewamy w trakcie miksowania kaszy?
OdpowiedzUsuńPorcji to co widzisz na zdjęciu. Jeśli chodzi o ilość mleka dolewasz stopniowo i sama zdecydujesz o konsystencji . Ale od 0,5 do 3/4 szklanki.
UsuńMożna czymś zastąpić mleko?
OdpowiedzUsuńMożesz użyć napoju roślinnego, mleczka kokosowego lub w wersji light wodę.
Usuń