Strony

poniedziałek, 31 października 2016

Ciasto pijak z galaretką

Oto moja zmieniona wersja "pijaka". Polewę czekoladową zamieniłam na cytrynową galaretkę i dzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Blat kokosowo-makowy:
  • 7 białek
  • 250 g cukru
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 150 g maku
  • Krem budyniowy:
  • 700 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła
  • Dodatkowo:
  • marmolada wieloowocowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 24 szt biszkopty okrągłe 
  • spirytus lub wódka
Przygotowanie:
Biszkopt: 
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Blat kokosowy:
Zimne białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Gdy białka będą sztywne, gładkie i lśniące wsypać kokos wymieszany z makiem i wymieszać na jednolitą masę. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Krem budyniowy:
Z mleka odlać szklankę mleka resztę zagotować z cukrami. W szklance mleka zmiksować żółtka i mąki na jednolitą masę. Wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Na końcu wlać około 50 ml spirytusu i wymieszać.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Warstwy ciasta: biszkopt z wierzchu nasączony spirytusem lub wódką, cienko posmarować marmoladą, 3/4 kremu budyniowego, blat kokosowo -makowy, 1/4 kremu budyniowego, biszkopty nasączone w spirytusie lub wódce, tężejąca galaretka.
Gotowe ciasto włożyć na całą noc do lodówki.
Jeśli nie chcemy by ciasto było mocno alkoholowe spirytus zastąpić wódką lub całkowicie zrezygnować z alkoholu.
Ciasto jest wysokie na około 8 centymetrów więc musi być blacha z wysokim brzegiem.


Robiąc zakupy do końca grudnia w sklepie Dajar  możecie skorzystać z 10% zniżki na produkty #Ambition wpisując  hasło ZDROWE-GOTOWANIE.



wtorek, 25 października 2016

Sernik z kaszą manną

Od bardzo dawna miałam w planach upiec sernik z dodatkiem kaszy manny. Podchodziłam do niego z małą rezerwą ale muszę powiedzieć, że się nie zawiodłam. Sernik puszysty, delikatny jednym słowem rozpływa się w ustach. W oryginale była kasza manna zwykła ja nie miałam i dodałam błyskawiczną ale to raczej nie miało żadnego wpływu na smak.


Składniki:
Przygotowanie:
W naczyniu ubić na puszystą masę 8 żółtek, 3 białka, szklankę cukru i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu zmiksować twaróg, wlać ubitą masę jajeczną i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Na przemian wsypywać po trosze kaszę mannę i letnie rozpuszczone masło ciągle miksując na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać ubite na sztywno białka ( 5 sztuk) ze szczyptą soli i wymieszać (nie miksować ) delikatnie za pomocą silikonowej łopatki. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę serową i piec w 170 stopniach około 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik pozostawić. Po 30 minutach lekko uchylić piekarnik i zostawić sernik na kolejne 30 minut. Sernik wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi listkami.


Przepis  Z cukrem pudrem

środa, 19 października 2016

Makaron z kurczakiem i warzywami

To danie znika u mnie w ekspresowym tempie. Przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne jak by się wydawało. Danie to jest pyszne, sycące i z pewnością wam zasmakuje. Można je również zrobić wcześniej gdyż bez problemu danie można podgrzać.

Danie przygotowane z makaronu Malma.



Składniki:
  • 350 g makaronu fusilli Malma
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 mniejsze cukinie
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl bulionu
  • Do smaku:
  • 1 płaska łyżeczka obsypki kaukaskiej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy zioła zamiast soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Piersi pokroić w kostkę, wsypać przyprawy wlać 3-4 łyżki oleju i wymieszać. Włożyć na około 1 godzinę do lodówki. 
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie gdy mięso się schładza papryki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek rozetrzeć a cukinię pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć kurczaka. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać cebulę i podsmażać kilka minut. Dołożyć papryki i ponownie podsmażać. Na samym końcu dodać cukinię, czosnek i znowu chwilę podsmażać.  Do podsmażonych warzyw wlać bulion i pod przykryciem gotować do momentu aż warzywa będą al dente.
Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, ugotowany makaron i wymieszać. Trzymać na patelni aż potrawa będzie gorąca. Zdjąć doprawić ponownie do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Podajemy gorące.



Danie przygotowane na patelni Wool Szafir.


poniedziałek, 17 października 2016

Rogaliki z orzechowym nadzieniem

W końcu mi się udało po letniej przerwie wziąć udział w "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem jest propozycja na rogaliki dyniowe z orzechami jednak ze względu na to, że nie miałam musu z dyni a przepis można modyfikować zrobiłam bez musu dyniowego. Mimo to rogaliki są pyszne szczególnie to orzechowe nadzienie ze szczyptą cynamonu.

Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą można kupić w Cukieteria.


Składniki:
Przygotowanie:
Mleko, masło i cukier podgrzać razem w rondelku. Żółtka utrzeć. Mąkę przesiać wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać letnie mleko, utarte żółtka i miksować końcówką do ciast drożdżowych na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Przykryć misę miksera i pozostawić w ciepłym nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. 
W tym czasie w blenderze lekko zmiksować orzechy. Miksujemy tak by jeszcze pozostały kawałki orzechów lub siekamy nożem. W garnku roztopić masło, zdjąć z ognia wsypać cukier, szczyptę cynamonu, orzechy i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzieli na dwie części. Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować koło o grubości około 0,5 centymetra i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszych krawędziach  rozłożyć po łyżce nadzienia i zwinąć rogaliki. Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jakiem i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec w 180 stopniach góra-dół około 18-20 minut. 
Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zimne oprószyć delikatnie cukrem pudrem. 

 
Źródło tutaj

Razem ze mną piekły:
Moje Małe Czarowanie 
Kuchenne zapiski Edyty 
Marta Średniawa FB

wtorek, 11 października 2016

Patelnia WOLL Szafir i ciasto z patelni

Jeśli musisz kupić nową patelnię i to taką, która będzie ci służyć przez kilka a nawet kilkanaście lat i którą będziesz często wykorzystywać do przygotowania różnych potraw to ten wpis jest dla ciebie.
Mam od jakieś czasu okazje testować patelnię niemieckiej firmy WOLL Szafir i jestem z niej bardzo zadowolona. Przygotowywanie w niej potraw to czysta przyjemność a kupić ją można w sklepie Gustus. Mimo iż patelnia może wydawać się droga moim zdaniem mimo wszystko warto w nią zainwestować.


A teraz trochę o wyglądzie i krótki opis patelni.

Patelnie WOLL Szafir z linii Indukcja można używać na płytach indukcyjnych, ceramicznych, elektrycznych oraz na gazie.
Specjalna szlachetna powłoka - ceramika szafirowa- zapewnia długą żywotność naczynia natomiast nanokompozytowa powłoka w technologii "non-stick"  pozwala przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go wyeliminować z wielu potraw. Przez co nasze potrawy są mniej kaloryczne i zdrowsze.


Dno:
Dno patelni jest grube, bardzo odporne na zarysowania, równomiernie rozprowadza ciepło co przekłada się na ograniczenie zużycia energii do gotowania i pieczenia. Dno jest odporne na odkształcenia nawet przy bardzo wysokiej temperaturze. 



Uchwyt:
Służy do bezpiecznego podnoszenia naczyń (z wyjątkiem płaskiej patelni) a oprawa uchwytu jest montowana w technologii zatopionego mosiądzu, dzięki czemu uzyskujemy 100% gwarancję bezpieczeństwa. Uchwyt jest odporny na wysoką temperaturę i można używać patelni w piekarniku co dla mnie jest dużym plusem. Dodatkowy atut to taki, że w trakcie smażenia uchwyt się nie nagrzewa. Jednak przy użytkowaniu w piekarniku już tak, więc trzeba o tym pamiętać.

 


Szklana pokrywa:
Pokrywa wykonana jest z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. Służy do energooszczędnego  gotowania lub pieczenia w temperaturze do 250 °C dzięki czemu bez problemu można patelnię wraz z pokrywą wykorzystać w piekarniku.

Ważnym elementem jest też gwarancja. Firma oferuje 25-letnią gwarancję na równość dna co według mnie jest bardzo ważnym elementem, gdyż sporo patelni po krótkim czasie użytkowania jest nierówna i używanie jej na ceramicznej lub elektryczne płycie staje się dużym problemem. Dwuletnią gwarancję firma udziela na powłoki i uchwyty.
Średnica 28 cm i wysokość 7 cm w tym modelu WOLL Szafir  sprawia, że w trakcie smażenia, pieczenia lub gotowania pryskanie jest bardziej ograniczone przez co nasza płyta jest czysta a my mamy mniej sprzątania.

Co w niej przygotowałam? 
Upiekłam na górnym źródle ciepła ciasto. Więc już od teraz nawet te osoby, które nie mają piekarnika mogą sobie upiec ciasto z patelni.

Ciasto z patelni z jabłkami



 Składniki:
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 80 ml oleju
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • cukier puder do oprószenia 

Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Miksując dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie sztywna miksować na najwolniejszych obrotach i na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt naturalny. Masę wylać na wysmarowaną niewielką ilością oleju patelnię. Ułożyć obrane i pokrojone w niewielki ćwiartki jabłka. Płytę ceramiczną włączyć na 5 położyć patelnię z pokrywką i piec około 20-25 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić i piec jeszcze około 3-4 minuty by z wierzchu lekko się zrumieniło. Upieczone ciasto wyjąć z patelni i studzić na metalowej kratce, zimne oprószyć cukrem pudrem. Przed odwróceniem wierzch ciasta powinien być prawie suchy. Temperaturę i czas należy dostosować do swoich płyt.
 Czas i temperaturę trzeba dostosować odpowiednio do swoich płyt gdyż jak wiadomo każdy ma inną temperaturę grzania. Przed odwróceniem wierzch ciasta powinien być prawie suchy.





poniedziałek, 10 października 2016

Roladki z tortilli z szynką serkiem i rukolą

Królowa imprez? Otóż to. Szybka przekąska z tortilli w formie roladek. Dodatki można zmieniać według własnych upodobań, smaków lub po prostu wykorzystujemy to co mamy w lodówce.



Składniki:
  • 3 placki tortilli
  • 1 serek ziołowy typu almette*
  • rukola
  • ser żółty w plasterkach
  • szynka konserwowa w plasterkach
Przygotowanie:
Na tortilli cieniutko rozsmarować serek, rozłożyć warstwę rukoli, posmarować cienko serkiem, ułożyć ser żółty, posmarować cienko serkiem, ułożyć plasterki szynki i na końcu znowu cienko posmarować serkiem. Zwinąć tortillę w rulon, owinąć folią spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem pokroić ukośnie w plasterki o grubości około 1 centymetra.
* Cienko smarowałam serkiem pomiędzy każdą warstwą by roladki ładnie się skleiły i nie rozpadały się po pokrojeniu.


środa, 5 października 2016

Zupa pieczarkowa

Nie robię codziennie ale czasami lubimy zjeść talerz gorącej, pożywnej i pysznej zupy. Tym bardziej kiedy za oknem pochmurno i dżdżysto. Dzisiaj zrobiłam zupę pieczarkową ze sporą ilością koperku. Zupę ugotowałam w garnku Fissler  z kolekcji Profi Collection. Dodatkowo przetestowałam pojemniki na żywność Glasslock. Pojemniki wykonane są z najwyższej jakości szkła hartowanego a silikonowa uszczelka zapewnia całkowitą hermetyczność i zatrzymuje zapachy wewnątrz pojemnika. Ponadto ograniczona ilość tlenu w zamkniętym pojemniku sprawia, że przetrzymywane w nim produkty dłużej zachowają swoją świeżość. Dlatego też takie pojemniki polecam szczególnie do przechowywania produktów dla dzieci. Świetnie sprawdzą się też w czasie wyjazdów. 


 










  • Składniki:
  • 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
  • 2 średnie marchewki 
  • 2 średnie pietruszki
  • 0,5 mniejszego selera
  • 1 liść z selera
  • kawałek pora (biała część)
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 400 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3-4 ziemniaki
  • 0,5 szkl śmietany kremówki
  • 1 spora łyżka posiekanego koperku
  • Do smaku:
  • sól himalajska 
  • pieprz czarny 
Przygotowanie:
Warzywa oczyścić i umyć.
Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w półplasterki. Seler pokroić w kostkę. Do bulionu dodać pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liść z selera. Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą al dente. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i podsmażać do lekkiego zrumienienia. Dodać pieczarki i mieszając podsmażać do odparowania płynu.
Pieczarki razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę dodać do wywaru i gotować do miękkości ziemniaków.
Zupę zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 2 łyżki zupy, wymieszać i wlać do zupy. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku.
Zupę można również zmiksować na krem i podać tak jak lubią domownicy.



 

wtorek, 4 października 2016

Ciasto czekoladowe z burakami

Czy można robić wypieki z warzywami ano można. Robiłam już ciasto z cukinią, szpinakiem, marchewką  a to jest z buraczkami. Wszystkie te ciasta są pyszne i ciężko zdecydować, które najlepsze. Ciasto z buraczkami jest mocno czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość.

Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi.


Składniki:
  • Składniki suche:
  • 1 szkl mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 3/4 szkl mąki pszennej typ 500
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej czekoladowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 100 g cukru kokosowego
  • 50 g cukru
  • Składniki mokre:
  • 250 g ugotowanych buraczków
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 3 duże jajka
  • 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • Krem:
  • 250 ml zimnej kremówki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki.
Do drugiego naczynia zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Krem:
Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta, brzegi posypać czekoladowymi wiórkami.

Ja piekłam ciasto w tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem więc nie wykładałam papierem.