Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Blat kokosowo-makowy:
- 7 białek
- 250 g cukru
- 300 g wiórek kokosowych
- 150 g maku
- Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masła
- Dodatkowo:
- marmolada wieloowocowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 24 szt biszkopty okrągłe
- spirytus lub wódka
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Blat kokosowy:
Zimne białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Gdy białka będą sztywne, gładkie i lśniące wsypać kokos wymieszany z makiem i wymieszać na jednolitą masę. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec w 180 stopniach około 25-30 minut.
Krem budyniowy:
Z mleka odlać szklankę mleka resztę zagotować z cukrami. W szklance mleka zmiksować żółtka i mąki na jednolitą masę. Wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Na końcu wlać około 50 ml spirytusu i wymieszać.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Warstwy ciasta: biszkopt z wierzchu nasączony spirytusem lub wódką, cienko posmarować marmoladą, 3/4 kremu budyniowego, blat kokosowo -makowy, 1/4 kremu budyniowego, biszkopty nasączone w spirytusie lub wódce, tężejąca galaretka.
Gotowe ciasto włożyć na całą noc do lodówki.
Jeśli nie chcemy by ciasto było mocno alkoholowe spirytus zastąpić wódką lub całkowicie zrezygnować z alkoholu.
Ciasto jest wysokie na około 8 centymetrów więc musi być blacha z wysokim brzegiem.
Robiąc zakupy do końca grudnia w sklepie Dajar możecie skorzystać z 10% zniżki na produkty #Ambition wpisując hasło ZDROWE-GOTOWANIE.