czwartek, 18 sierpnia 2016

Ciasto czekoladowo kokosowe z cukinią

Mam wysyp cukinii i nie mogę jej przerobić. Ale wpadł mi w ręce przepis na ciasto czekoladowe z cukinią i postanowiłam je wypróbować. Jestem pod dużym wrażeniem smaku tego ciasta. Jest puszyste, mocno czekoladowe, wilgotne i wcale nie czuć, że jest w nim cukinia. Nikt z domowników nie zgadł z czym jest to ciasto. Z pewnościom będę do niego wracać a was zachęcam do upieczenia.



Składniki:
Przygotowanie:
W misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce połączyć mokre składniki. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Cukinię dodać do suchych składników, wymieszać. Wlać mokre składniki i ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, rozsypać połowę dropsów czekoladowych, resztę ciasta i resztę dropsów. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Do suchego patyczka. Ostudzić. Zimne ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować owocami.


Inspiracja od Kasi


5 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda cudownie. Zresztą ja jestem "kupiona" od razu ... dodatkiem jeżyn :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! w tym roku jeszcze nie jadłam jeżyn

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukier kokosowy - co to za cudo /gdzie można kupić/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu http://ale-raj.pl/cukier-kokosowy-cukier-palmowy.html lub szukać w sklepach ze zdrową żywnością.

      Usuń
  4. Pięknie wygląda ! :) Pozdrawiam wykonawcę tego ciacha !

    OdpowiedzUsuń