.

wtorek, 28 marca 2017

Surówka z czerwonej kapusty ala chińczyk

Z pewnością znacie i lubicie surówkę z białej kapusty "jak u chińczyka". Ja pokusiłam się również na zrobienie tej surówki z czerwonej kapusty i powiem wam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Smakuje rewelacyjnie ale jest trochę bardziej chrupiąca od białej. Jednak mi to nie przeszkadzało. Proponuję kapustę bardzo drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Zapraszam na surówkę z białej kapusty klik.



Składniki:
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • Zalewa:
  • 1 szkl wody mineralnej gazowanej
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 1/4 szkl octu 10%
  • 1 łyżka soli morskiej
  • ewentualnie trochę pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach i przełożyć do miski.
Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na 2-3 godziny pamiętając by od czasu do czasu surówkę przemieszać. 

Można surówkę zrobić dzień wcześniej. A jeśli nie zjemy to przełożyć surówkę do słoików, włożyć do lodówki. Możną ją przechowywać nawet przez 5-6 dni a nadal będzie smaczna.


 

8 komentarzy:

  1. Alu :) korzystałyśmy z tego samego warzywa. ja kocham ją za kolor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie. Ja lubię za smak i kolor ale nie lubię jej robić zdjęć. :)

      Usuń
  2. no i już zalewą zalać kapustę ? i nic więcej do nie się nie daje? to po co czekać 3-4 godz. jak można kupić w słoiku już gotową w zalewie,szkoda czas,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i już. A kup sobie w słoiku kto ci broni.

      Usuń
    2. w słoiku kupisz pasteryzowaną a to już nie to samo

      Usuń
    3. swoje zawsze lepsze niz kupowane!!!

      Usuń
  3. czy tą zalewę przegotować czy tylko wlać ?

    OdpowiedzUsuń