Porcelana Magnum Bogucice
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe b/c
- 3 łyżki cukru
- 0,5 l mleka
- 200 g masła
- Masa ze śmietany:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 350 ml przegotowanej gorącej wody
- 55 szt herbatników blacky Cukry Nyskie
- 400 g masy krówkowej w puszce
- kakao do dekoracji
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*35cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach.
Krem budyniowy:
Z mleka odlać jedną szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i przykryć budyń z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch. Odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć do białości. Miksując dodawać porcjami budyń i miksować do momentu połączenia się składników.
Masa ze śmietany:
Galaretkę rozpuścić w wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując wlewać powoli tężejącą galaretkę. Miksować do połączenia się składników.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa ze śmietany.
Ciasto wkładamy co najmniej na kilka godzin do lodówki by herbatniki zmiękły. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
Przed podaniem zrobić dekorację z kakao.
Inspiracja od Agi
Na jaką blaszkę jest ciasto?
OdpowiedzUsuńRozmiar blaszki podany jest w opisie. :)
Usuń