Strony

sobota, 24 lutego 2018

Ciasto makowo ananasowe

Dzisiaj znowu coś na wykorzystanie białek. Pyszne, delikatne nie za słodkie ciasto z ananasem i kremem śmietankowo cytrynowym. Ciasto jest bardzo wysokie i dlatego też ładnie prezentuje się na stole. 


Porcelana Magnum Bogucice.





Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt makowy:
  • 4 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maku
  • Masa śmietanowa 
  • 500 ml zimnej kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 600 ml wrzątku
  • 1 puszka ananasa
  • powidła śliwkowe
  • czekoladowe ozdoby lub czekolada 
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 24*24 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Biszkopt makowy:
Zimne białka ubić na sztywno. Nadal miksując dosypywać po łyżce cukru. Mąki przesiać wymieszać z makiem. Wsypywać stopniowo do ubitych białek i mieszać delikatnie silikonowa łopatką.
Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach około 20-25 minut. Ostudzić.
Masa śmietankowa:
Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić na sztywno zimną kremówkę. Nadal miksując wlewać małym strumieniem galaretkę. Wsypać pokrojony ananas i wymieszać.
Masę wylać na biszkopt, przykryć biszkoptem makowym i odłożyć na 2-3 godziny do stężenia. Biszkopt makowy z wierzchu posmarować cienko powidłami i posypać czekoladą.
Ciasto przechowujemy w lodówce.



Inspiracja od Kasi 






7 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda to ciasto. Koniecznie będę musiała spróbować przepisu, ale to chyba dopiero w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite, zatem kradnę przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciacho, wygląda jak ptasie mleczko

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno pyszne i do tego pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń