Porcelana Magnum Bogucice.
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt makowy:
- 4 białka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki maku
- Masa śmietanowa
- 500 ml zimnej kremówki
- 2 galaretki cytrynowe
- 600 ml wrzątku
- 1 puszka ananasa
- powidła śliwkowe
- czekoladowe ozdoby lub czekolada
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 24*24 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Biszkopt makowy:
Zimne białka ubić na sztywno. Nadal miksując dosypywać po łyżce cukru. Mąki przesiać wymieszać z makiem. Wsypywać stopniowo do ubitych białek i mieszać delikatnie silikonowa łopatką.
Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 170 stopniach około 20-25 minut. Ostudzić.
Masa śmietankowa:
Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić na sztywno zimną kremówkę. Nadal miksując wlewać małym strumieniem galaretkę. Wsypać pokrojony ananas i wymieszać.
Masę wylać na biszkopt, przykryć biszkoptem makowym i odłożyć na 2-3 godziny do stężenia. Biszkopt makowy z wierzchu posmarować cienko powidłami i posypać czekoladą.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Inspiracja od Kasi
ale świetne ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto. Koniecznie będę musiała spróbować przepisu, ale to chyba dopiero w weekend.
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz upiec. :)
UsuńWyśmienite, zatem kradnę przepis
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho, wygląda jak ptasie mleczko
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne i do tego pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń