Długie
i ponure zimowe wieczory mogą się stać dużo bardziej przyjemne z
filiżanką pachnącej kawy i pysznym kawałkiem domowego ciasta. Tak też w
mojej głowie narodził się ostatnio przepis na rewelacyjne ciasto z
orzechową wkładką i delikatnym rozpływającym się kremem kawowym. Za
długo się nie namyślajcie tylko zróbcie zakupy i do pieczenia. Duży wybór kaw znajdziecie w sklepie Konesso.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek L
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka orzechowa:
4 białka
130 g cukru
150 g orzechów włoskich
4 łyżki wiórków kokosowych
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kawowy:
500 ml kremówki 36%
500 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
100 ml mocnego naparu z kawy mielonej
50 ml wódki
Do nasączenia i kremu:
4 łyżki kawy mielonej
250 ml wrzątku
50 ml wódki
2 łyżki cukru
Przygotowanie: Biszkopt: Białka
ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak
długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać
przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych
obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36
cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180
stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić
wzdłuż. Wkładka orzechowa: Orzechy grubo posiekać przełożyć do miski wsypać wiórki kokosowe, mąki, proszek do pieczenia i wymieszać. Zimne białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek wsypać mieszankę orzechową i delikatnie wymieszać. blaszkę o tym samym wymiarze co na biszkopt wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Piec w 160 stopniach około 30 minut. Krem: Składniki na krem powinny być zimne. Umieścić wszystkie w misie miksera i zmiksować na gęsty krem. Kawę przygotować najlepiej w zaparzaczu i ostudzić. Odlać 100 ml zaparzonej kawy do kremu. Do reszty wsypać cukier wlać wódkę i wymieszać. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą z wódką. Posmarować kremem, przykryć wkładem orzechowym, posmarować kremem, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę kremu. Resztę kremu nałożyć za pomocą szprycy. Na górze ciasto lekko posypać kawą mieloną.
Po kilku miesiącach wracamy do "Wypiekanie na śniadanie" z czego bardzo się cieszę. Pierwsza propozycja wypiekania to maślane bułeczki angielskie z kruszonką z Cukierni Lidla według przepisu Pawła Małeckiego. Bułeczki są delikatne, mięciutkie idealnie wyrośnięte a dodatek chrupiącej kruszonki sprawia, że bułeczki rozpływają się w ustach. Najlepsze z dżemem i do tego mleko.
Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, dolewamy letnie mleko i dwie łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce aby rozczyn zaczął pracować.Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sól, dolewamy rozczyn drożdżowy, żółtka oraz roztopione
letnie masło. Miksujemy na wolnych obrotach aż powstanie gładkie i elastyczne
ciasto. Misę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na
około godzinę aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i jeśli się lepi podsypujemy mąką. Dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut aby bułeczki znowu wyrosły. Kruszonka: Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i zagniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 23 minuty.
Dziś mam dla was propozycję na kolejną pyszną sałatkę w której jest brokuł ale jest również ryż, jajka, kukurydza, ogórek konserwowy. Ale co rzadko się u mnie zdarza nie dodałam do sałatki czosnku chociaż on do brokułowych sałatek bardzo pasuje. Taka sałatka zastąpi nam obiad i świetnie sprawdzi się na imprezach. Dla wzbogacenia smaku brokuł i ryż ugotowałam z dodatkiem przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur, która nie zawiera glutaminianu sodu.
Przygotowanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki zalać wodą wsypać łyżeczkę Vegety Natur i ugotować al dente. Po ugotowaniu od razu przelać na sitko i schłodzić zimną wodą. Pozostawić na sitku do odsączenia. W garnku zagotować około 0,5 litra wody wsypać pół łyżeczki Vegata Natur dodać ryż i gotować na wolnym ogniu aż będzie al dente. Po ugotowaniu wylać na sitko i przelać zimną wodą by ryż się nie sklejał. Kukurydzę odsączyć z nadmiaru płynu ogórki pokroić w kostkę. Jajka pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Majonez, jogurt i vegetę wymieszać wlać do warzyw i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić około 2 godziny w lodówce.
Przygotowanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować al dente w osolonej wodzie. Zaraz po ugotowaniu brokuł wyjąć i przelać zimną wodą. Jogurt, majonez, obrany czosnek, koperek zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Brokuł ułożyć na półmisku polać obficie sosem czosnkowym. Na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w kostkę oraz posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Nie tylko na święta ale i na weekend można upiec taki prosty i pyszny keks makowy. Kto lubi bakalie to polecam wzbogaconą wersję ale nie ma też problemu, żeby je pominąć.
pół szklanki siekanych bakalii-orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałów
Przygotowanie: Mąki przesiać dodać mak, proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Mikser ustawić na najwolniejsze obroty wsypywać porcjami mieszankę mąk i maku i miksować do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem wlać rozpuszczone letnie masło dodać aromat i nadal miksować do połączenia się składników. Do gotowej masy wsypać bakalie, delikatnie i krótko wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej o wymiarach 30*11 cm wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni z termoobiegiem i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. *Szklanka o pojemności 250ml.
Nie wiem jak u was ale u nas takie kuleczki znikają w zaskakująco szybkim czasie. Kuleczki są bez pieczenia i są bardzo łatwe do zrobienia. Polecane szczególnie dla tych, którzy lubią kokos, migdały i suszone mleko.
Przygotowanie: Miękkie
masło razem c cukrem pudrem lekko utrzeć. Dodać mleko suszone, wiórki kokosowe,
płatki migdałów, rozdrobnione wafle tortowe wlać spirytus i razem zagnieść na jednolitą masę. Masę włożyć na 2 godziny do lodówki by lekko stężała. Z masy formować
niewielki kulki obtaczać w wiórkach kokosowych lub lekko zmiksowanych płatkach migdałów. Gotowe kulki odkładamy do stężenia i przechowujemy w chłodnym miejscu.