Strony

niedziela, 31 marca 2019

Ciasto czekoladowe z kokosem

Co jakiś czas lubię wracać do moich przepisów zapisanych już od kilka lat w zeszycie. Tam są te sprawdzone przepisy z których dosyć często korzystam na prośbę rodziny. To ciasto jest niby zwykłe, proste bez kremów i mas a mimo to bardzo smaczne. Do pieczenia ciast  niezbędny jest papier do wypieków. Ja używam papieru do pieczenia firmy Stella. Oprócz papieru mają też spory wybór innych świetnych produktów, które z pewnością się wam przydadzą.

























Składniki:
  • Ciasto czekoladowe:
  • 250 g margaryny
  • 250 ml wody 
  • 1,5 szkl cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Masa kokosowa:
  • 4 białka
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru 
Przygotowanie:
Margarynę, wodę, kakao i cukier rozpuścić. Garnek z masą zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy wmieszać żółtka następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno przełożyć do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łopatką. Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia Stella. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić.

Masa kokosowa:
Białka z cukrem ubić na sztywno wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łopatką.


Na ciasto kakaowe kłaść łyżką kopczyki z masy kokosowej. Piec około 45 min w 170 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzi.



środa, 27 marca 2019

Sałatka z jajek z kukurydzą

Zbliża się okres wielkanocny, więc będę miała dla was kilka propozycji na sałatki z jajkami. Taką sałatkę można przygotować wcześniej. A ja nawet twierdzę, że na drugi dzień ta sałatka jest smaczniejsza.



 Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 płaska łyżka gęstej śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • sól,
  • pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek posiekać. Kukurydze odsączyć z nadmiaru płynu. Wszystko wymieszać z śmietaną, majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę odłożyć na kilka godzin do lodówki by smaki się przegryzły.




niedziela, 24 marca 2019

Ciasto pina colada

Lekkie, delikatne, puszyste, orzeźwiające jednym słowem można by powiedzieć "Ciasto, które rozpływa się w ustach". Musicie je koniecznie zrobić.

Na zdjęciach Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem pina colada:
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl ciepłej wody
  • 8 krążków ananasa z puszki
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 30 g płatków migdałowych
  • Na wierzch:
  • 250 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 krążki ananasa 
Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż.

Krem pina colada:
Zimną kremówkę i zimne mascarpone przełożyć do misy miksera. Ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce cukru pudru. Do ubitej masy wlewać wolnym strumieniem rozmieszaną letnią żelatynę i miksować. Dodać odsączony i pokrojony ananas, wiórki kokosowe, płatki migdałów i wymieszać łopatką.
Na wierzch:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder.
Warstwy ciasta:
Biszkopt nasączony syropem z ananasa, krem pina colada, drugi biszkopt nasączony syropem z ananasa, bita śmietana.
Ciasto po przygotowaniu włożyć na kilka godzin do lodówki.  



wtorek, 19 marca 2019

Sałatka z awokado i jajkiem

Taką sałatkę polecam wam zrobić na śniadanie. Dzięki niej dostarczycie do organizmu sporą dawkę witamin i minerałów a jak jeszcze do niej będzie chleb żytni z ziarnami to już będzie istna bomba. 


Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • do smaku sól himalajska*
  • zielona cebulka
Przygotowanie:
Awokado obrać ze skórki wyjąć pestkę. Pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Jajko pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do awokado. Pognieść widelcem i doprawić do smaku solą. Posypać pokrojoną zieloną cebulką.

*W zdrowszej wersji sól można pominąć.


poniedziałek, 18 marca 2019

Rogaliki bananowe z nadzieniem jabłkowo orzechowym

W "Wypiekaniu na śniadanie" zaproponowano tym razem rogaliki drożdżowe z puree bananowym i z nadzieniem jabłkowo orzechowym. Rogaliki są ładnie wyrośnięte, lekkie, puszyste  i pysznie smakują.
Przepis z bloga Candy Company.



Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 świeżych drożdży
  • 50 g cukru kokosowego
  • 170 g puree z bananów
  • 2 jajka
  • 120 ml letniego mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • około 500 g jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru kokosowego 
  • 50 g orzechów włoskich
  • Do smarowanie:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • Lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • ok 200 g cukru pudru
  • 50 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odłożyć na około 10 minut, aż powstanie zaczyn. Do misy miksera wsypać mąkę dodać jajka, puree z bananów, sól, zaczyn drożdżowy i zacząć miksowanie. Kiedy ciasto się połączy wlać letnie rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie  można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość.

Gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie.
Jabłka obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło przełożyć jabłka wsypać cukier i podsmażać kilka minut aż jabłka zmiękną. Ostudzić.
Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć z ognia, posiekać na desce i podzielić na połowę. Jedną część wsypać do jabłek, druga będzie do posypania rogalików.
Przygotować również lukier ucierając wszystkie składniki razem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i ponownie odłożyć na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach około 17-19 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciepłe rogaliki posmarować lukrem i posypać orzechami.


Razem ze mną piekły:

poniedziałek, 11 marca 2019

Klopsy jajeczne z ryżem

Czy musi być codziennie mięso na obiad? Nie koniecznie. My lubimy też obiady bezmięsne lub też na słodko. Propozycją na bezmięsny obiad są pyszne klopsy jajeczne z ryżem, które są szybkie i proste w przygotowaniu.

Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana .


Składniki:
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą i ostudzić.
Jajka pokroić w kostkę. W naczyniu wymieszać jajka z ryżem,bułką tartą i surowym jajkiem. Dodać pokrojoną zieloną cebulkę i doprawić do smaku. Uformować klopsy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto.