Co jakiś czas lubię wracać do moich przepisów zapisanych już od kilka lat w zeszycie. Tam są te sprawdzone przepisy z których dosyć często korzystam na prośbę rodziny. To ciasto jest niby zwykłe, proste bez kremów i mas a mimo to bardzo smaczne. Do pieczenia ciast niezbędny jest papier do wypieków. Ja używam papieru do pieczenia firmy Stella. Oprócz papieru mają też spory wybór innych świetnych produktów, które z pewnością się wam przydadzą.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
250 g margaryny
250 ml wody
1,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szkl mąki pszennej
4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa kokosowa:
4 białka
300 g wiórków kokosowych
150 g cukru
Przygotowanie: Margarynę, wodę, kakao i cukier rozpuścić. Garnek z masą zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy wmieszać żółtka następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno przełożyć do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łopatką. Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia Stella. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Masa kokosowa:
Białka z cukrem ubić na sztywno wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łopatką.
Na ciasto kakaowe kłaść łyżką kopczyki z masy kokosowej. Piec około 45 min w 170 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzi.
Zbliża się okres wielkanocny, więc będę miała dla was kilka propozycji na sałatki z jajkami. Taką sałatkę można przygotować wcześniej. A ja nawet twierdzę, że na drugi dzień ta sałatka jest smaczniejsza.
Przygotowanie: Jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek posiekać. Kukurydze odsączyć z nadmiaru płynu. Wszystko wymieszać z śmietaną, majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę odłożyć na kilka godzin do lodówki by smaki się przegryzły.
Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż. Krem pina colada: Zimną kremówkę i zimne mascarpone przełożyć do misy miksera. Ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce cukru pudru. Do ubitej masy wlewać wolnym strumieniem rozmieszaną letnią żelatynę i miksować. Dodać odsączony i pokrojony ananas, wiórki kokosowe, płatki migdałów i wymieszać łopatką. Na wierzch: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Warstwy ciasta: Biszkopt nasączony syropem z ananasa, krem pina colada, drugi biszkopt nasączony syropem z ananasa, bita śmietana. Ciasto po przygotowaniu włożyć na kilka godzin do lodówki.
Taką sałatkę polecam wam zrobić na śniadanie. Dzięki niej dostarczycie do organizmu sporą dawkę witamin i minerałów a jak jeszcze do niej będzie chleb żytni z ziarnami to już będzie istna bomba.
Przygotowanie: Awokado obrać ze skórki wyjąć pestkę. Pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Jajko pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do awokado. Pognieść widelcem i doprawić do smaku solą. Posypać pokrojoną zieloną cebulką.
W "Wypiekaniu na śniadanie" zaproponowano tym razem rogaliki drożdżowe z puree bananowym i z nadzieniem jabłkowo orzechowym. Rogaliki są ładnie wyrośnięte, lekkie, puszyste i pysznie smakują. Przepis z bloga Candy Company.
Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odłożyć na około 10 minut, aż powstanie zaczyn. Do misy miksera wsypać mąkę dodać jajka, puree z bananów, sól, zaczyn drożdżowy i zacząć miksowanie. Kiedy ciasto się połączy wlać letnie rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie. Jabłka obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło przełożyć jabłka wsypać cukier i podsmażać kilka minut aż jabłka zmiękną. Ostudzić. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć z ognia, posiekać na desce i podzielić na połowę. Jedną część wsypać do jabłek, druga będzie do posypania rogalików. Przygotować również lukier ucierając wszystkie składniki razem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i ponownie odłożyć na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach około 17-19 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciepłe rogaliki posmarować lukrem i posypać orzechami.
Czy musi być codziennie mięso na obiad? Nie koniecznie. My lubimy też obiady bezmięsne lub też na słodko. Propozycją na bezmięsny obiad są pyszne klopsy jajeczne z ryżem, które są szybkie i proste w przygotowaniu.
Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą i ostudzić. Jajka pokroić w kostkę. W naczyniu wymieszać jajka z ryżem,bułką tartą i surowym jajkiem. Dodać pokrojoną zieloną cebulkę i doprawić do smaku. Uformować klopsy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto.