Co jakiś czas lubię wracać do moich przepisów zapisanych już od kilka lat w zeszycie. Tam są te sprawdzone przepisy z których dosyć często korzystam na prośbę rodziny. To ciasto jest niby zwykłe, proste bez kremów i mas a mimo to bardzo smaczne. Do pieczenia ciast niezbędny jest papier do wypieków. Ja używam papieru do pieczenia firmy Stella. Oprócz papieru mają też spory wybór innych świetnych produktów, które z pewnością się wam przydadzą.
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
- 250 g margaryny
- 250 ml wody
- 1,5 szkl cukru
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 szkl mąki pszennej
- 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Masa kokosowa:
- 4 białka
- 300 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
Przygotowanie:
Margarynę, wodę, kakao i cukier rozpuścić. Garnek z masą zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy wmieszać żółtka następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno przełożyć do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać łopatką. Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia Stella. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Masa kokosowa:
Białka z cukrem ubić na sztywno wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łopatką.
Na ciasto kakaowe kłaść łyżką kopczyki z masy kokosowej. Piec około 45 min w 170 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzi.
Zbliża się okres wielkanocny, więc będę miała dla was kilka propozycji na sałatki z jajkami. Taką sałatkę można przygotować wcześniej. A ja nawet twierdzę, że na drugi dzień ta sałatka jest smaczniejsza.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 płaska łyżka gęstej śmietany 18%
- 2 płaskie łyżki majonezu
- sól,
- pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek posiekać. Kukurydze odsączyć z nadmiaru płynu. Wszystko wymieszać z śmietaną, majonezem i doprawić do smaku. Sałatkę odłożyć na kilka godzin do lodówki by smaki się przegryzły.
Lekkie, delikatne, puszyste, orzeźwiające jednym słowem można by powiedzieć "Ciasto, które rozpływa się w ustach". Musicie je koniecznie zrobić.
Na zdjęciach Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Biszkopt:
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 7 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem pina colada:
- 0,5 l kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szkl ciepłej wody
- 8 krążków ananasa z puszki
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 30 g płatków migdałowych
- Na wierzch:
- 250 ml kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 krążki ananasa
Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż.
Krem pina colada:
Zimną kremówkę i zimne mascarpone przełożyć do misy miksera. Ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce cukru pudru. Do ubitej masy wlewać wolnym strumieniem rozmieszaną letnią żelatynę i miksować. Dodać odsączony i pokrojony ananas, wiórki kokosowe, płatki migdałów i wymieszać łopatką.
Na wierzch:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder.
Warstwy ciasta:
Biszkopt nasączony syropem z ananasa, krem pina colada, drugi biszkopt nasączony syropem z ananasa, bita śmietana.
Ciasto po przygotowaniu włożyć na kilka godzin do lodówki.
Taką sałatkę polecam wam zrobić na śniadanie. Dzięki niej dostarczycie do organizmu sporą dawkę witamin i minerałów a jak jeszcze do niej będzie chleb żytni z ziarnami to już będzie istna bomba.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 ząbek czosnku
- do smaku sól himalajska*
- zielona cebulka
Przygotowanie:
Awokado obrać ze skórki wyjąć pestkę. Pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki. Jajko pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do awokado. Pognieść widelcem i doprawić do smaku solą. Posypać pokrojoną zieloną cebulką.
*W zdrowszej wersji sól można pominąć.
W "Wypiekaniu na śniadanie" zaproponowano tym razem rogaliki drożdżowe z puree bananowym i z nadzieniem jabłkowo orzechowym. Rogaliki są ładnie wyrośnięte, lekkie, puszyste i pysznie smakują.
Przepis z bloga Candy Company.
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 25 świeżych drożdży
- 50 g cukru kokosowego
- 170 g puree z bananów
- 2 jajka
- 120 ml letniego mleka
- 100 g masła
- szczypta soli
- Nadzienie:
- około 500 g jabłek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 50 g orzechów włoskich
- Do smarowanie:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki wody
- ok 200 g cukru pudru
- 50 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier wymieszać i odłożyć na około 10 minut, aż powstanie zaczyn. Do misy miksera wsypać mąkę dodać jajka, puree z bananów, sól, zaczyn drożdżowy i zacząć miksowanie. Kiedy ciasto się połączy wlać letnie rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze około 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie.
Jabłka obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło przełożyć jabłka wsypać cukier i podsmażać kilka minut aż jabłka zmiękną. Ostudzić.
Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć z ognia, posiekać na desce i podzielić na połowę. Jedną część wsypać do jabłek, druga będzie do posypania rogalików.
Przygotować również lukier ucierając wszystkie składniki razem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i ponownie odłożyć na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach około 17-19 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciepłe rogaliki posmarować lukrem i posypać orzechami.
Razem ze mną piekły:
Czy musi być codziennie mięso na obiad? Nie koniecznie. My lubimy też obiady bezmięsne lub też na słodko. Propozycją na bezmięsny obiad są pyszne klopsy jajeczne z ryżem, które są szybkie i proste w przygotowaniu.
Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana .
Składniki:
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą i ostudzić.
Jajka pokroić w kostkę. W naczyniu wymieszać jajka z ryżem,bułką tartą i surowym jajkiem. Dodać pokrojoną zieloną cebulkę i doprawić do smaku. Uformować klopsy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto.