Strony

czwartek, 30 kwietnia 2015

Bułki grahamki

Coraz trudniej kupić w sklepie pyszne grahamki. Takie bez polepszaczy i nie mrożone przez kilka miesięcy. A że, można teraz kupić mąkę graham, postanowiłam je upiec sama. Od teraz nie kupuję już grahamek tylko piekę sama. Przynajmniej wiem co jem.


Składniki:
  • 0,5 szkl letniego mleka
  • 0,5 szkl letniej wody
  • 1 łyżka syropu trzcinowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szkl mąki graham typ 1850 Młyn Kopytowa
  • 1 szkl mąki pszennej chlebowej typ 750 Eko Młyn Kopytowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 g suszonych drożdży 
  • Do posmarowania
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąki i drożdże wsypać do misy miksera, wymieszać. Wlać letnie mleko, wodę, syrop trzcinowy,miód, olej i wsypać sól. Końcówką do wyrabiania ciast  drożdżowych(hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części. Dłonie oprószyć mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut.
Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.
 

Źródło przepisu: Moje Wypieki

wtorek, 28 kwietnia 2015

Deser z nasionami chia

Od jakiegoś czasu zaobserwowałam, że pojawia się coraz więcej przepisów z nasionkami szałwi hiszpańskiej - chia. Trochę o nich poczytałam i wcale się nie dziwię, że robią się takie popularne. Nasiona chia zaliczane są do jednych z najbardziej wartościowych pokarmów. W tych małych nasionkach jest bardzo dużo cennych i wartościowych składników. Używa się ich do napojów, deserów lub sałatek. Ja zrobiłam warstwowy deser i bardzo nam zasmakował. Od teraz coraz częściej będę je wykorzystywać. Ziarenka szałwii hiszpańskiej- chia polecam zakupić w sklepie ale-raj . Można tam też znaleźć informację o właściwościach zdrowotnych nasionek.



Składniki:
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl płatków ryżowych błyskawicznych
  • 3 kiwi
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki nasion chia ale-raj
  • 200 g truskawek (u mnie mrożone)
Przygotowanie:
Dzień wcześniej nasiona chia wsypać do szklanki mleka, wymieszać i odłożyć. Po około godzinie ponownie wymieszać i włożyć do lodówki. Nasiona powinny się moczyć co najmniej 12 godzin, ale mogą stać dłużej nic się nie dzieje. Powstanie coś ala "budyń".
Szklankę mleka zagotować, wsypać płatki ryżowe i mieszając gotować około 2 minuty. Ugotowane płatki schłodzić.
Truskawki i obrane kiwi zmiksować osobno na mus.
Do szklanek wlewamy warstwami płatki ryżowe, zmiksowane kiwi, budyń z chia, zmiksowane truskawki. Deser możemy schłodzić lub podać bezpośrednio po przygotowaniu.


sobota, 25 kwietnia 2015

Sernik adwokatowy

Dzisiaj kolejny przepis do którego użyłam Advocaat Dalkowski Starotoruński. Zrobiłam jedno z naszych ulubionych wypieków, a jest nim oczywiście sernik. Delikatny, puszysty i z lekko wyczuwalnym smakiem i aromatem adwokatu. Sernik w smaku jest boski, po prostu place lizać.

Sernik podany na talerzyku z kolekcji Ksenia Platin z Porcelana Bogucice.

Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 60 g masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego(suchy)*
  • 1 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy b/c (proszek) 
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml oleju
  • 250 ml Advokaat Dalkowski Starotoruński
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Tortownicę wysmarować i wysypać mąką*. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 25 cm i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i przestudzić.
Ciasto nie może być zbyt gorące przed wylaniem masy serowej.
Masa serowa:
Twaróg zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dodać jajka, cukier i chwilkę miksować na wolnych obrotach. Dodać budyń w proszku, śmietanę (płynną), olej i znowu zmiksować. Na koniec wlewać wolnym strumieniem adwokat i miksować do połączenia się składników. Masę serową wylać na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem(góra-dół) na 170 stopni i piec około 70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik jeszcze około godziny w piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz z tortownicy i ostudzić. Najlepiej całą noc.
* Twaróg do sernika musi być raczej suchy nie  mokry. Używałam twaróg "klinkek"z biedronki. Masy
serowej nie miksujemy za długo ani na zbyt szybkich obrotach by nie zrobiła się puszysta.
U mnie tortownica z ceramicznym dnem i silikonową obręczą więc nie smarowałam i nie sypałam mąką.



Fabryka sernikaWiosenne słodkości!






piątek, 24 kwietnia 2015

Kruche babeczki z budyniem

Dzisiaj zapraszam na kruche babeczki z budyniem, które Paweł i Magda zaproponowali w kolejnym "Wypiekaniu na śniadanie". Ja tych babeczek nie znałam i nigdy nie jadłam, dlatego chętnie przyłączyłam się do wspólnego pieczenia. Kruche ciasto zrobiłam wg podanego przepisu, natomiast przepis na budyń zmieniłam. Powiem Wam, że te babeczki zostają wpisane na stałe do naszego menu. Są pyszne i szkoda, że ich wcześniej nie znałam.

Babeczki podane na talerzu z kolekcji Raphael z Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 150 g masła zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • Budyń
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klik
  • 2 żółtka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, śmietanę i żółtka. Końcówką do ucierania zmiksować składniki do momentu, aż zaczną się sklejać. Przełożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na grubość około 4mm i foremką wykroić krążki z ciasta. Wylepić foremki ciastem i odłożyć po jednym krążku na każdą babeczkę na górę. Wylepione foremki odłożyć w chłodne miejsce i w tym czasie ugotować budyń.
Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym a w reszcie mleka zmiksować żółtka z mąkami. Wlać na gotujące się mleko i zagotować. Gorącym budyniem wypełnić foremki, przykryć odłożonymi krążkami i szczelnie skleić po bokach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut, aż babeczki się lekko zrumienią. Po upieczeniu pozostawić na około 20 minut w foremkach. Wyjąć, przełożyć na tacę i studzić odwrócone do góry dnem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Wyszło 15 babeczek.



Wiosenne słodkości!
Razem ze mną babeczki piekli:
Iza - Smaczna Pyza
Paweł - Chleby.info 

Ula - Moja kuchnia
Paulina - Czarna Oliwka
Danuta - Moje wypieki i nie tylko
Kasia - Mia cucina
Wiosenka - Eksplozja smaku




Kasia - Ulubione przepisy

środa, 22 kwietnia 2015

Jajka z pieczarkami

 Jajka to chyba większość z Was lubi. U nas jajka podaję dosyć często i to nie tylko w okresie wielkanocnym. Dzisiaj proponuję Wam proste, ale za to smaczne ich podanie. 

Jajka podane na talerzu do jajek z kolekcji Jesień z Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • 5 jajek
  • 300 g świeżych pieczarek*
  •  2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać z skorupki, przekroić na pół. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni podgrzać olej dodać starte pieczarki, podsmażać do odparowania wody i ostudzić. Do miski przełożyć żółtka z jajek i rozgnieść widelcem. Dodać zimne pieczarki, majonez, szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić połówki jajek.
*Pieczarki powinny być dobrze odparowane by nie rozrzedzały masy.


Pieczarkowy Tydzień 2015Niedocenione Jajko

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Smoothie z jarmużem i pietruszką

Coraz częściej robimy w domu smoothie i koktajle. Próbujemy różnych kombinacji smakowych. Tym razem dodaliśmy jarmuż. Przyznam, że po raz pierwszy miałam okazję go spróbować ale z pewnością nie ostatni w szczególności jak dowiedziałam się ile ma wartości odżywczych. No i z czego najbardziej się cieszę to to, że mogę urozmaicać dietę i dodawać  inne składniki, których w inny sposób nie udało by mi się włączyć do diety. Was też zachęcam do robienia smoothie, tym bardziej, że teraz będzie coraz więcej świeżych owoców i warzyw.





Składniki:
  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka rzeżuchy
  • spora garść jarmużu
  • woda mineralna( bardzo zimna)lub kostki lodu
Przygotowanie:
Do pojemnika z miksera do koktajli wkładamy obrane i pokrojone banany, kiwi, jarmuż, natkę pietruszki, rzeżuchę i wszystko miksujemy na gładki mus. Jeśli smoothie będzie zbyt gęste dolewamy zimną wodę mineralną lub dodajemy kostki lodu i ponownie miksujemy.
Do smoothie najlepiej używać wcześniej schłodzone owoce i warzywa.



sobota, 18 kwietnia 2015

Tort adwokatowy

Kiedyś jadłam taki tort u koleżanki i bardzo mi smakował. Wreszcie przyszła okazja by go  zrobić i rozkoszować się jego smakiem i prostym ale efektownym wyglądem. Dla mnie najpiękniejszy ten żółty kolor. Do zrobienia "galaretki" adwokatowej użyłam Advocaat Dalkowski Starotoruński. Adwokat ma piękny i intensywny żółty kolor i smakuje wybornie. Ja osobiście gustuję w takich słodkich alkoholach, więc dla mnie to rozkosz dla podniebienia. Kto tak jak ja lubi takie alkohole szczerze polecam.



Składniki:
  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowo-adwokatowa
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml Advocaat Dalkowski Starotoruński
  • 80 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/5 szkl ciepłej wody
  • Galaretka adwokatowa
  • 150 ml Advocaat Dalkowski Starotoruński
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml wody
  • Dodatkowo
  • 2 opakowania rurek
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia  Piec około 20 min w 180 st. Biszkopt po upieczeniu ostudzić. Zdjąć papier ponownie włożyć do tortownicy i wokół brzegu ułożyć rurki waflowe.

Masa śmietanowo-adwokatowa: Cukier puder utrzeć z miękkim masłem do białości. Wlewać po łyżce adwokatu i cały czas miksować.* Na końcu wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i ponownie zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Do bitej śmietany dodajemy małymi porcjami krem z adwokatem i mieszamy. Gotową masę przełożyć do środka tortu i wyrównać powierzchnię. Pamiętając by zostawić miejsce na galaretkę adwokatową. Włożyć na 1-2 godziny lodówki. 

Galaretka adwokatowa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do adwokatu i wymieszać. Wylać na górę schłodzonego tortu i ponownie włożyć do lodówki. Najlepiej na całą noc.

*Jeśli masa z adwokatem nam się "zważy" wkładamy naczynie do gorącej wody i cały czas miksujemy. Ale trzeba uważać by nie przegrzać masy.
Tort polecam kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.




Wiosenne słodkości!

piątek, 17 kwietnia 2015

Rolada serowa

Dosyć często ją robię a jakoś tak się złożyło, że nie opublikowałam jej na blogu. Jeśli chodzi o farsz do rolady to możemy eksperymentować i dodawać swoje ulubione składniki. Ja nie trzymam się konkretnej reguły, po prostu co mam to dodaję.

Rolada serowa podana na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice.



Składniki:
  • 400 g sera żółtego w kawałku (hermetycznie pakowany)
  • 100 g serka topionego z słonecznikiem
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • kawałek czerwonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Farsz: serek topiony przełożyć do miseczki dodać majonez i rozetrzeć. Ogórki, jajko i paprykę pokroić w drobną kostkę i razem z szczypiorkiem dodać do serka.Wymieszać i doprawić do smaku.
Ser w foli włożyć do wody i na  średnim ogniu podgrzewać (nie gotować) około 20 minut (zależy od sera)do momentu aż ser będzie mięciutki. Od czasu do czasu ser odwrócić by równo się nagrzewał. Gorący ser przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 centymetra. Rozłożyć farsz i zwinąć roladę. Roladę owinąć w papier na którym był rozwałkowany ser i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.


czwartek, 16 kwietnia 2015

Cukier fiołkowy

To już ten czas i ta pora. Wiosna i wszystko budzi się do życia między innymi malutkie i pachnące fiołki. Warto ich nazbierać i zrobić sobie cukier fiołkowy, który wykorzystamy w naszej kuchni. Cukier robi się bardzo łatwo, jedynie trochę czasu musimy poświęcić na zebranie fiołków i oskubanie ich z płatków.


Składniki:
  • 0,5 szkl płatków z fiołka
  • 3/4 szkl cukru
Przygotowanie:
Zebrane fiołki oskubać z płatków. Do blendera wsypać cukier, płatki z fiołków i zmiksować. Cukier rozsypać na papierze i odłożyć w suche i przewiewne miejsce do przesuszenia. Od czasu do czasu rozcierać zbrylony cukier. Suchy cukier przesypać do szklanego słoiczka i zakręcić.



Domowy Wyrób

wtorek, 14 kwietnia 2015

Bajaderki

Przy pieczeniu babki wielkanocnej z zajączkiem w środku klik zostało mi kakaowe ciasto. Szkoda było wyrzucać a okruszki podać na talerzu to trochę nie elegancko. :) Dodałam trochę bakali i zrobiłam pyszne kuleczki-bajaderki. Znikały bardzo szybko.



Składniki:
  • Ciasto
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 1 szkl kefiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Dodatki
  • 50-100 ml rumu
  • 4-5 łyżek nutelli
  • 3-4 łyżki migdałów w płatkach ale-raj
  • 3-4 łyżki kokosu ale-raj
  • 50 g rodzynki sułtanki ale -raj
  • 100 g orzechów włoskich ale-raj
  • Do obtoczenia
  • kokos, mielone migdały
  • migdały siekane
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 Margarynę rozpuścić, powinna być letnia. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być wilgotne i klejące by można było uformować kulki. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać nutelli lub rumu. Z ciasta uformować kulki-bajaderki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w kokosie, mielonych orzechach  lub migdałach.




Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl  a ja umieszczę je w galerii na fb.

niedziela, 12 kwietnia 2015

Sałatka z pora w szynce

Czasami wystarczy dodać jakiś mały drobiazg by zmienić zwykłą sałatkę w ładnie podaną przystawkę. Wystarczy tylko kilka plasterków szynki konserwowej, sałatka z pora i mamy zupełnie coś innego. Tak podaną przystawkę z pewnością możemy podać naszym gościom. Do przygotowania sałatki niezbędny jest majonez kielecki.



Składniki:
  • 1 por (biała część)
  • 1 jabłko
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 łyżki majonezu kielecki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • plasterki szynki konserwowej
Przygotowanie:
Por, jabłko i jajka  pokroić w drobną kostkę. Lekko posolić, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Dodać majonez, jogurt naturalny i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, by lekko przełamać ostrość. Sałatkę schłodzić. Przed podaniem posmarować plasterki szynki konserwowej i zwinąć w rulony.


Smoothie dwukolorowe

 Dzisiaj miałam ochotę tylko na coś lekkiego i orzeźwiającego. A, że w końcu wiosenna pogoda to i trochę koloru. Zapraszam Was na smoothie z mango, banana, jabłka i kiwi z dodatkiem siemienia lnianego, który można zakupić w sklepie internetowym Ale-raj.




Składniki:
Przygotowanie:
Do przygotowania smoothie najlepiej używać owoców schłodzonych w lodówce. 
Obrać owoce z skórki i pozbawić gniazd nasiennych (jabłko). Do kielicha z blendera  dodać miąższ z mango, jabłko, kilka kostek lodu i zmiksować na gładką i jednolitą konsystencję. Rozlać do szklanek. 
Druga warstwa. 
Do kielicha z blendera dodać banany, kiwi, kostki lodu, siemię lniane i  zmiksować na gładką i jednolitą konsystencję. Rozlać na warstwę z mango i podać bezpośrednio po przygotowaniu. 


Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl  a ja umieszczę je w galerii na fb.



piątek, 10 kwietnia 2015

Rogaliki mleczno-maślane

Takie rogaliki to ja mogę jeść codziennie. Są tak puszyste, mięciutkie i pyszne że aż brak słów. Przepis na nie znalazłam na blogu Margarytki i czytając tyle pochlebnych opinii od razu zrobiłam z podwójnej porcji. Ale było warto i z pewnością nie raz jeszcze je zrobię. Przy zwijaniu rogalików korzystałam z filmiku Pana Tomasza Klimczaka.


Rogaliki podane na talerzu z kolekcji Kamea z Porcelana Bogucice.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 7 g suszonych drożdży
  • 65 g roztopionego masła
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego ( u mnie grecki)
  • 1 duże jajko
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Do posmarowania
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mak
Przygotowanie:

Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i  około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut do wyrośnięcia ( ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową lub papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach. Posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać makiem. Rogaliki przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół), wstawiać blaszki pojedynczo i piec około 15 -20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i ostudzić.


Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl  a ja umieszczę je w galerii na fb.